Държавата, работодателите и синдикатите не се разбраха за заплатата

Социалното министерство склонно да ревизира МРЗ до 780 лв. от 1 януари

Новини
17:29 - 22 Декември 2022
2424
Държавата, работодателите и синдикатите не се разбраха за заплатата

Държавата, работодателите и синдикатите не се разбраха за заплатата на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

“В рамките на обсъжданията бяха изказани различни съображения, които разкриват че НСТС не постигна консенсус по проекта на постановление”, каза социалният министър Лазар Лазаров, предаде Нова тв.

Проектът на постановлението е МРЗ за 2023 г. да бъде 770 лв. След дискусиите обаче от социалното министерство заявиха, че са склонни да ревизират тази сума

и МРЗ да се вдигне на 780 лв. от 1 януари 2023 г., което е 50% от средната работна заплата.

“Още в първите дни на януари ще създадем работна група, която да започне работа по транспонирането на директивата и отчитането на всички нормативни актове, които ще бъдат изменени”, посочи Лазаров.

С определянето на МРЗ, което ще социалният министър ще предложи на МС се постига увеличение на МРЗ с 9,9 на сто спрямо настоящия ѝ размер. Това е 20-процентно увеличение на годишна база, “което изцяло изчиства и компенсира натрупаната до момента инфлация”, допълни социалният министър.

„От няколко седмици България се тресе от различни варианти, механизми, схеми, числа, свързани с МРЗ. Очакванията на хората са за едно прилично и сериозно увеличени, което да подкрепи техните доходи”, каза Пламен Димитров от КНСБ.

Той обясни, че синдикатите искат 830 лева.

„Това трябва да е целта за 2023 г.”, каза Пламен Димитров. Синдикатите са били склонни това да стане на два пъти – през януари и юли. „Но ние не можем да влезем в този консенсус, ако той не влиза в това, което пожелахме”, каза Димитров.

„Не подкрепихме проекта на постановление, който ни беше предоставен. Този проект беше публикуван, след като в НС на първо четене беше приет друг проект, според който минималната заплата трябваше да е много по-висока”, каза Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“.

„През последните месеци ставаме свидетели на тежка безотговорност от страна на политическия елит в страната!”,

заяви още Григорова, според която текстът за увеличение на МРЗ “се избутва назад в дневния ред, така че да не се стигне въобще до гласуване”.

По думите ѝ увеличение на минималната заплата на 780 лв. няма да покрие инфлацията. Григорова заяви, че синдикатите са “склонни да се съгласят” МРЗ да стане 780 лв от началото на януари 2023 г., но ако след това последва “бърза промяна в рамките на следващите няколко месеца, така че да стигне поне до 830 лв.”.