Държавата се сети да подпука "Уиз еър", има над 500 жалби от пътници

Авиокомпанията има срок до утре да предостави план за превантивни мерки срещу отмяната на полети и рекордните закъснения на самолетите си

Общество
20:18 - 10 Август 2023
5659
Държавата се сети да подпука "Уиз еър", има над 500 жалби от пътници

До петък, 11 август, тоест утре, нискотарифната авиокомпания "Уиз Еър" трябва да представи на Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" (ГД ГВА) план за действие с превантивни мерки срещу закъсненията и отмяната на полети. Това стана ясно след среща между главния директор на ГД ГВА Анелия Маринова и представители на авиокомпанията, съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта и съобщенията.

По време на разговорите Анелия Маринова посочи, че от началото на 2023 г. досега в ГД ГВА са получени над 500 жалби от пътници на "Уиз Еър", а над 200 от тях дори не са били обработени от авиокомпанията. Само през юли 2023 г. на международните летища в България са регистрирани 38 отменени полета, а други 69 са изпълнени с повече от два часа закъснение.

"Това буди сериозно притеснение в националния орган по правоприлагане и ще предприемем мерки, за да гарантираме, че европейските регламенти за защита на правата на пътниците се спазват", посочва Маринова.

По отношение на необработените над 200 жалби на пътници, представителите на авиокомпанията поеха ангажимент в срок до три седмици да разгледат всички. Те посочиха, че са идентифицирали грешка в информационната си система и поради това оплакванията не са получени.

Двете страни се договориха още този месец да започнат редовни срещи с цел навременен обмен на информация, както и да разгледат предложените в плана коригиращи мерки за справяне със ситуацията на летищата.

Срещата е в продължение на започнатите разговори през миналата седмица в Министерството на туризма, които са сигнализирани от туристическия бранш за зачестяване на случаите с отменени и закъснели полети. На провелата се тогава среща стана известно, че над 690 сигнала от недоволни пътници на различни компании са получени от началото на годината. Най-много - над 500, са конкретно от "Уиз еър", тоест около 80% от случаите.

Санкциите могат да достигнат до 5000 лв. и ще се налагат по Закона за гражданско въздухоплаване.