Държавата ще финансира разпространението на вестници

От 1 март "Български пощи" ще разнася изданията в цялата страна

Новини
18:06 - 27 Февруари 2020
3353
Държавата ще финансира разпространението на вестници

Държавата ще финансира донякъде разпространението на печатни издания, като поеме част от разпространението им за нейна сметка. Това стана ясно от думите на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков пред журналисти в началото на днешното правителствено заседание.

Дейността по разпространението на печатните издания от 1 март се поема от "Български пощи", съобщи той. По думите му досегашният разпространител - "Национална дистрибуция", която осигуряваше над 75% от доставките на периодични издания в страна, е заявил, че ще преустанови дейността си. В момента на пазара няма друга голяма компания, която да може да изпълни този ангажимент, тъй като той генерира сериозен финансов дефицит, коментира Желязков, без да посочи на колко възлиза той.

Според неофициален източник на Lupa.bg става дума за около 9 милиона лева годишно. За около месец този дефицит ще бъде анализиран. Разликата между приходите и разходите ще бъде поета от държавния бюджет по смисъла на Закона за публичните предприятия като услуга от общ икономически интерес, обясни Росен Желязков.

Стандартната търговска отстъпка за периодиката е между 30 и 35% от коричната цена, която обаче, предвид падналите тиражи в последните 3-4 години, не покрива разходите по транспортирането на вестниците и списанията до сергиите.

"Всяко едно печатно издание ще може да стига до сергията без посредник, въпреки че това ще ни струва дотация. Но ще осигурим на всички печатни издания равнопоставеност", посочи премиерът Бойко Борисов.

Размерът на отстъпката, която се предоставя от издателите на разпространителя, ще бъде намален. Това ще бъде форма на насърчаване и подпомагане на издателите. "Държавата поема един ангажимент да насърчава печатането на издания, както и разпространението за максимално достигане до читателите", заяви Росен Желязков. Освен това се предлага на кметове на общините да определят във взаимодействие с "Български пощи" места, на които да продават изданията. Затова се предлага да намерят и допълнителни места, които са различни от пощите.

"Все пак трябва да се подчертае, че "Български пощи" ще разпространяват, няма да продават", отбеляза Росен Желязков. Местата за продаване ще бъдат определени от интереса на търговците", уточни той.

Междувременно възникна идеята и тотопунктовете на Българския спортен тотализатор, който е държавно дружество, да продават вестници и списания. Това предстои да бъде обсъдено.

Припомняме, че от началото на седмицата веригата "Лафка" затвори всичките си обекти - 1706 на брой, в цялата страна. Дружеството спря дейността си заради промяната в закона, забраняващ продажбата на лотарийни билети извън обозначени за това места и обявяването на "Национална лотария" за незаконна. Част от обектите на "Лафка" са на общински терени и вероятно скоро ще отворят с нови наематели.