Държавата ще изкупи над 1 млн. т пшеница, слънчоглед и царевица

1,1 млрд. лв. осигурява правителството към бюджета на Министерство на земеделието

Новини
14:46 - 09 Март 2022
1096
Държавата ще изкупи над 1 млн. т пшеница, слънчоглед и царевица

Държавата ще изкупи за своя резерв над 1 милион тона пшеница, слънчоглед и царевица, което ще бъдат добавени към наличните над 300 хиляди тона. Правителството обеща и действия срещу спекула с цената на олиото.

1,1 млрд. лв. осигурява правителството към бюджета на Министерство на земеделието, за да се изкупи още 1,1 млн. тона пшеница и суровина за фуражи, стана ясно след правителственото заседание. България разполага в момента с 3 млн. тона зърно.

Министърът на земеделието Иван Иванов заяви:

„1,1 милиарда лева абсолютно на пазарен принцип през Софийска стокова борса, както се купува нормално и продава зърно. Такъв тип стоки ще бъдат пуснати съответните параметри, по които държавата ще изкупува зърното на пазарен принцип и ще имат възможност да кандидатстват самите производители и търговци, които, по наши данни, в момента съхраняват и са собственици на по-голямата част, почти на 2/3 от зърното в България е собственост на търговци“.

"В България в момента имаме 1,5 млн. тона слънчогледово семе, което стига за четири години производство на олио". Това  заяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова пред журналисти след днешното заседание на Министерския съвет.