Държавата ще компенсира и битовите потребители на газ

Новини
17:35 - 20 Януари 2022
1706
Държавата ще компенсира и битовите потребители на газ

Държавата ще компенсира битовите потребители на газ. Помощта за домакинствата за декември ще бъде 26.77 лева за мегаватчас, а за януари - 42,33 лева за мегаватчас. 

Помощта за бизнеса заради високите цени на тока ще бъде до 250 лева за мегаватчас за януари. В средата на правителственото заседание премиерът Кирил Петков обясни: 

"За газа, сметката в началото на февруари, която ще е за януари, ще включва декември и януари, така че искам да успокоя всички, които са видяли по-високите сметки за ток и газ, че това, което ще се случи във февруари, ще видят значително по-ниски сметки и се надявам точно когато е най-трудно, затруднението, особено ако имаме по-студени дни, това ще може да даде някаква компенсация".

Министърът на ергетиката Александър Николов, допълни:

"Всички потребители няма да има нужда да обикалят министерства, ведомства или каквото и да е. Компенсациите ще бъдат начислени на фактурите, които са за месец януари, като ще бъде посочена компенсацията по стойност за месец декември и за месец януари".

Петков припомни преди заседанието, че цената на тока за бита е под мораториум и обясни на какво се дължат по-високите сметки, които са получили част от потребителите: 

"Като по-високата цена, която някои от потребителите в момента виждат, е на база на новите цени, които бяха сложени през миналото лято. С други думи, няма нови цени за битовите потребители и ние в момента работим много усърдно, така че и когато махнем мораториума на тези цени, да няма никакъв остър скок в тях. Искам да успокоя всички, че битовите цени за декември месец, които сега се плащат през януари, са на база на цените от лятото".