Държавата взе имоти на МО и ги вкара в поземления фонд

Общество
15:00 - 30 Ноември 2022
1940
Държавата взе имоти на МО и ги вкара в поземления фонд

Министерският съвет прие решение за отнемане на земеделски земи от Министерство на отбраната и включването им в Държавния поземлен фонд. Предмет на правителствения акт са поземлени имоти, намиращи се в област Велико Търново.

Имотите са с трайно предназначение на територията: земеделска. За тях е отпаднала необходимостта, свързана с отбраната и сигурността на страната, поради което с приетото решение тези земеделски земи се включват в Държавния поземлен фонд.

Правителството взе също решение за промяна на статута на недвижим имот, предоставен за управление на Изпълнителна агенция „Морска администрация“ от публична държавна собственост в имот, частна държавна собственост. С решението си Министерският съвет позволява премахването на съществуващото високо тяло на сграда „Рейдова кула“, намираща се на пристанищен терминал Варна-изток, заради лошото й конструктивно състояние.

Сградата не съответства на функционалните изисквания за съвременен комуникационно-информационен център за управление на аварийно-спасителни операции. С реализирането на инвестиционен проект се предвижда на нейно място да бъде изградена нова сграда.