Държави от ЕС и НАТО - режим на бойна готовност

Тази мярка се предприема при определен тип непредвидени ситуации, които изискват някаква форма на защита

Новини
11:26 - 14 Април 2024
5151
Държави от ЕС и НАТО - режим на бойна готовност

Европейските държави от системата на ЕС и НАТО преминаха на специален режим на бойна готовност след нападението с дронове на Иран срещу Израел.

Тази мярка се предприема при определен тип непредвидени ситуации, които изискват някаква форма на защита - освен на партньорите в региона, така и на техните контингенти в зоната на конфликт.

Първият от световните лидери от демократичния свят и от Европа, който реагира, беше британският премиер Риши Сунак. Той осъди безразсъдната
атака срещу Израел.

Освен това другите лидери, които веднага отреагираха от Европейския съюз, беше на първо място дипломат номер едно Жозеп Борел, който осъди неприемливото иранско нападение.

Германския външен министър изпревари канцлера Олаф Шолц, като каза, че Иран рискува да потопи целият регион в хаос и неговите проксита трябва да спрат незабавно.

Френският външен министър отреагира и осъди категорично атаката, като каза, че Иран е предприел стъпка за дестибилизиране в региона. Найпредпазлив беше испанският премиер Педро Санчес. Той въобще не спомена в реакцията си Израел, както и Иран.

Почти всички лидери или техните външни министри отреагираха. До момента не се е произнесал представител на НАТО, както и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.