Държавна опера Варна поставя „Дама Пика“

Култура
12:58 - 22 Юли 2022
2834
Държавна опера Варна поставя „Дама Пика“

На 26 юли 2022, 21.00 ч., XIII Опера в Летния театър, ММФ „Варненско лято“, Държавна опера Варна ще поднесе на почитателите на оперното изкуство премиерата на „Дама Пика“ от П. И. Чайковски, в забележителната интерпретация на двама български творци от световната оперна сцена маестро Павел Балев и Вера Немирова, и двамата със статут на постоянни гости на Държавна опера Варна. 

В премиерния спектакъл на 26 юли 2022 г. главните роли ще изпълнят солистите на Държавна опера Варна: Ирина Жекова – Лиза, Валерий Георгиев – Герман, Бойка Василева – Графинята, Иво Йорданов – Княз Елецки, Пламен Димитров – Граф Томски, Гео Чобанов – Сурин, Даниела Дякова – Полина и др.

Чайковски композира „Дама Пика“ по либрето на брат си Модест Чайковски (1890) върху едноименната повест на Ал. С. Пушкин. В основата на сюжета се прокрадва легенда от XIII век за красива девойка, която се превърнала във вещица и появявайки се в омагьосано огледало причинявала смъртта на всеки, дръзнал да я призове.

В своите версии по темата Пушкин и Чайковски се различават - в повестта мистиката е примесена с ирония, докато трагедийните нотки в операта са засилени до краен предел. Самият композитор, емоционално повлиян от въздействието на собственото си произведение, разказва в писмо до брат си: „Изпитвам на някои места, например, в четвърта картина, която аранжирах днес, такъв страх, ужас и потрес, че не може да бъде и слушателят да не изпитва поне част от това“. Чайковски сам предрича енигмата на своята „Дама Пика“, която ще остане недокосната от времето.

Режисьорските търсения, насочени към психологическата драма, извеждат на преден план разкъсаната между две страсти личност на Герман - невъзможната любов към Лиза и страстта към хазартната игра. „Меридианът, който едновременно ги свързва и дели, е съдбата на старата Графиня. Бившата "Московска Венера", известна светска дама и страстна картоиграчка, среща своя смъртен ангел в Герман, а той се оглежда в нея като в холограма. Любовният триъгълник на Ерос и смърт оплита Герман, Графинята и Лиза и води до фатален край на тримата“, изтъква Вера Немирова, постоянен гост режисьор на оперния театър във Варна.