Държавната „Марица Изток 2” е заплашена от фалит

Чака се разрешение от Брюксел за преоформяне на дълг от 600 млн. лв. в капитал

Новини
16:41 - 14 Март 2019
1662
Държавната „Марица Изток 2” е заплашена от фалит

Държавната ТЕЦ "Марица Изток 2" е заплашена от процедура по несъстоятелност още догодина, ако Европейската комисия не одобри преоформянето на неин дълг към собственика ѝ "Български енергиен холдинг" (БЕХ) в увеличение на уставния капитал на дружеството.

По предварителни данни най-голямата топлоцентрала в България завършва 2018 г. на загуба от 330 млн. лв., а дълговете ѝ надхвърлят 1.2 млрд. лв., от които близо 1 млрд. лв. за заеми, отпуснати от компанията майка. За януари 2019 г. обаче централата отчита 10 млн. лв. печалба, което се дължи на драстичното повишаване на цените в борсовата търговия с ток дори над 200 лв./МВтч в някои дни, заради малкото предлагане и голямото търсене.

„Министерството на енергетиката е внесло в българското представителство на Европейската комисия писмо за одобряване на намерение на БЕХ да увеличи капитала на държавната топлоцентрала”, съобщи пред журналисти в четвъртък изпълнителният директор на БЕХ Петьо Иванов. Тъй като вдигането на капитала на централата принципно е държавна помощ се очаква произнасянето на ЕК по нея и веднага щом се получи нотификацията ще се задейства процедурата по капитализиране на ТЕЦ "Марица Изток 2".

Пред ЕК е заявено намерение за вдигане на капитала с около 600 милиона лева. На практика става дума за преоформяне на дълг като капитал. Целта е да се даде допълнителен живот на електроцентралата. „В противен случай от идната година тя ще е в хипотеза за несъстоятелност и ръководството на централата трябва да обяви такава", заяви Иванов. Останалите дългове на централата към собственика ѝ БЕХ ще бъдат предоговорени с нов давностен срок.

Въглищните централи осигуряват  40-45 на сто от вътрешното потребление в страната.