Държавната петролна компания се създава заради разлика от 50 стотинки в цените на дребно на бензина

Планирани са до 100 обекта в по-големите населени меса

Новини
17:56 - 18 Май 2020
1829
Държавната петролна компания се създава заради разлика от 50 стотинки в цените на дребно на бензина

Многократно сме коментирали, че се забелязват някои чувствителни отклонения по отношение цените на горивата. Когато цените на световния пазар се променят с някакъв процент, тук това не се случва, заяви министърът на финансите Владислав Горанов на брифинг в Министерския съвет след извънредното заседание, което премиерът свика днес. Тема на заседанието е разглеждането на Проект на Решение за одобряване на законопроект за изменение и допълнение на Закона за държавните резерви и военновременните запаси.

Многократно през годините сме извършвали анализи на пазара на горивата, каза министър Горанов. 

В период на криза все по-остро се забелязват някои номинални диспропорции, за които нямат обективно обяснение.

За периода на пандемията борсовите цени са петрола са намалели чувствително - те са с 57% по-евтино спрямо началото й.

В същия период цените у нас са намалели наполовина на този процент.

По данни на НАП, при търговията на дребно големите вериги поддържат цена на дизела с около 30 стотинки над средната цена на останалите по-дребни търговци. При бензина разликата в цените е дори с около 50 стотинки по-висока.

Според Владислав Горанов жителите на София могат да видят разлика от 50-60 стотинки в бензиностанциите в различните квартали на столицата.

Тази разлика в цените ни провокира да търсим решения - как да направим пазара по-адекватен, каза министър Горанов.

Измененията в закона за държавния резерв, които сега се правят, са заради това, че - пак по статистика - 91% от всички лицензирани данъчни складове са собственост на едва 6 оператора, един от тях притежава 3/4 от съществуващите вместимостите на данъчните складове.

"Приоритет на законопроекта са лицензираните данъчни складове и осигуряването на конкурентна среда. Четейки анализите и докладите на Комисията, оставаме с впечатлението, че всичко е наред, но изглежда, че не е така", добави още финансовият министър.

Затова се роди идеята да се организира съхраняването на държавните резерви да бъде прехвърлено като отговорност на държавно предприятие - Държавна петролна компания. КЗК е отправяла апел държавата да осигури възможност на всеки търговец да има достъп до тези данъчни складове.

Тя ще получи всички активи и дейности от резерва по отношение на нефта и нефтените продукти, както и запасите, които са ангажимент по европейските договорености.

Компанията ще може да оперира при всичките изисквания, които законът налага.

Планираме до 100 обекта да се изградят в по-големите населени места и важните пътни артерии, каза министър Горанов.

Ако тези бензиностанции ценообразуват разумно, те ще предложат цена, равна на останалите или по-добра.

Ще се търси собствено финансиране за изграждането на бензиностанциите, но ще коментираме подробно след промяната в закона за държавния резерв, заяви министърът на икономиката Емил Караниколов.