Държавната петролна компания стартира с 50 млн. лв. от бюджета

Актуални новини
11:13 - 12 Октомври 2020
1390
Държавната петролна компания стартира с 50 млн. лв. от бюджета

Държавната петролна компания, която се създава в момента, ще получи през следващата година 50 млн. лв. За 2022 и 2023 г. пък се предвиждат по 30 млн. лв. Това става ясно от публикувания за обществено обсъждане правилник за дейността на новата структура, която ще бъде с принципал Министерството на икономиката.

Създаването на Държавна петролна компания е поредното държавно меганачинание на кабинета "Борисов", пише "Капитал". То беше обявено от вече бившите министри на икономиката и на финансите Емил Караниколов и Владислав Горанов, които бяха освободени. 

Намерението държавата да влезе на пазара на горива обаче остават, като дейността по оперирането на държавните резерви ще бъде извадена от едноименната агенция и прехвърлена към новото предприятие, като беше обявено и намерение то да развие верига от 100 бензиностанции. Предприятието на практика ще контролира и ще се конкурира с останалите частни играчи на пазара с пари от бюджета.

Правилникът се очакваше до края на септември. В предлагания проект се предвижда управителният съвет на държавната компания да се състои от трима членове, в това число председател, изпълнителен директор и изпълнителен заместник-директор. Членовете на управителния съвет и изпълнителният директор ще се назначават от министъра на икономиката. Срещу предприятието не може да се образува производство по несъстоятелност. То ще може да учредява търговски дружества, за изграждане и експлоатация на петролни бази, бензиностанции, алтернативни горива.

То ще се финансира от държавния бюджет, приходи от дейността, дивиденти от търговските си дружества или от други постъпления, определени с нормативен акт.