Държавни отличия за Руси Чанев и Иван Ничев

Орден "Св. Св. Кирил и Методий" за актьора, "Стара планина" - за режисьора

Топ
13:30 - 12 Ноември 2020
3865
Държавни отличия за Руси Чанев и Иван Ничев

Правителството предложи на президента да отличи актьора Руси Чанев и режисьора Иван Ничев с ордени заради значимите им заслуги в областта на културата. Чанев е предложен за орден "Св. Св. Кирил и Методий", първа степен, а Ничев – за орден "Стара планина", първа степен.

Руси Чанев е познат на широката българска публика от ролите си във филмите "Авантаж" (1977), "Осъдени души" (1975), "Време разделно" (1988), "Кръвта остава" (1980) и "Мера според мера" (1981). Играл е на сцената на пловдивския Драматичен театър "Н. О. Масалитинов", Народния театър за младежта, Драматичен театър "София", Малък градски театър "Зад канала", Театър 199. Член е на Съюза на артистите в България и на Съюза на българските филмови дейци. В трийсетгодишната си актьорска кариера е изиграл над 100 роли в театъра и телевизията.

Носител е на множество театрални награди, между които: награда на Съюза на артистите в България за ролята му (Густав Виг) от пиесата "Имен ден" (1984); награда на Съюза на артистите в България за главна мъжка роля (Анатол) от пиесата "Портрет" (1990); награда "Аскеер" за поддържаща роля от пиесата "Пилешка глава" (1994) и други. Съсценарист е на филмите "Мера според мера", "Авантаж" и "Хъшове".

Иван Ничев завършва специалност "Режисура" в световно известната полска киноакадемия в гр. Лодз в класа на прочутия Анджей Вайда през 1967 г. Негови състуденти са Кшиштоф Зануси и Кшиштоф Кешловски.

Режисирал е над 20 пълнометражни игрални филма, сред които "Звезди в косите, сълзи в очите" и "Черните лебеди", "След Края на света", "Пътуване към Йерусалим" и "Българска рапсодия", сериалът "Приключенията на Един Арлекин".

Филмите му се отличават с аналитичен подход, високи стандарти, професионализъм и изискан вкус. В тях участват плеяда от големи български актьори като Петър Слабаков, Николай Бинев, Леда Тасева, Георги Калоянчев, Васил Михайлов, Татяна Лолова, Стефан Данаилов, в режисурата му са повярвали световни звезди като Арманд Асанте и Удо Киир, посочват от Министерския съвет.