Държавният архив получи лични документи на Светлин Русев

Част от материалите са свързани с официална и неофициална кореспонденция

Култура
14:13 - 10 Юни 2019
4096
Държавният архив получи лични документи на Светлин Русев

Държавната агенция "Архиви" получи днес дарение от лични документи на художника акад. Светлин Русев (1933-2018), предаде БТА. Дарените документи са свързани с институции като Съюза на българските художници, Националната художествена галерия, Комитета/Министерството на културата, Националната галерия за чуждестранно изкуство, Националната художествена академия, Българската академия на науките.

Има съдебни дела, официална и неофициална кореспонденция от 50-те години на 20-и век до 2018 г., ръкописи и разпечатки на текстове на Светлин Русев - негови изказвания, доклади, слова за откривания на изложби, варианти на интервюта, кореспонденция, фотоархив, лични документи на други известни личности от българския културен и обществен живот. Част от материалите са свързани с творческата дейност на Русев извън България.

В днешния Международен ден на архивите бяха раздадени грамоти и почетни знаци. За читател на годината бе отличен Иван Иванов, използвал 4311 архивни единици и посетил читалнята в София общо 125 пъти.

Анна Христоскова-Герджикова бе наградена заради дарените от нея документи на родителите й Петър и Златка Христоскови, както и на нейния дядо акад. Михаил Арнаудов.

Славка Палагачева - главен учител и преподавател в СУ "Св. Св. Кирил и Методий" - Смолян, бе отличена за приноса й в популяризирането на националното архивно богатство с организираните от нея изложби и ръководения от нея клуб "Съхрани българското".

Държавната агенция "Архиви" награди също свои служители и екип на годината.