Държавният секретар на САЩ призова американците: Напуснете Русия!

Актуални новини
21:04 - 30 Март 2023
2843
Държавният секретар на САЩ призова американците: Напуснете Русия!

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен призова американските граждани, които се намират в Русия, незабавно да напуснат страната. Предупреждението идва на фона на ареста на журналиста от „Уолстрийт Джърнал“ Иван Гершкович.

„Дълбоко сме обезпокоени от широко оповестеното задържане на американски журналист от страна на Русия. Във връзка с тази ситуация сме в контакт с WSJ", се отбелязва в документа. В същото време той твърди, че руските власти правят опити да сплашват, потискат и наказват журналисти и активисти на гражданското общество. Според Блинкен САЩ осъждат подобни опити.

"Най-високият приоритет на Държавния департамент е безопасността на американските граждани в чужбина. Повтаряме нашите категорични предупреждения за опасностите, пред които са изправени американските граждани в Русия.

Американските граждани, живеещи в Русия или пътуващи до нея, трябва незабавно да напуснат страната, както повеляват препоръките за пътуване", заяви Блинкен, чието изявление беше публикувано от Държавния департамент на САЩ.

Държавният секретар заяви, че неговото ведомство е в контакт със служители на WSJ относно ситуацията във връзка с ареста на американския репортер. "Всеки път, когато американски гражданин в чужбина бъде задържан, ние незабавно искаме консулски достъп и се стремим да окажем цялата необходима подкрепа", подчерта Блинкен.

По-рано днес руската ФСБ обяви, че кореспондентът на московското бюро на WSJ Гершкович е бил задържан в Екатеринбург по подозрение в шпионаж в полза на правителството на САЩ. Според тайните служби американецът е събирал информация, представляваща държавна тайна за дейността на предприятие от руския военно-промишлен комплекс.

WSJ отхвърли обвиненията срещу Гершкович и поиска незабавното му освобождаване. На свой ред говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че дейността на Гершкович в Екатеринбург няма нищо общо с журналистиката.