Дъщерите на руската революция откриват летния София Филм Фест

Вълнуващият филм на Доля Гавански "Денят на жената" с българска премиера под звездите

Топ
14:15 - 03 Юли 2020
3290
Дъщерите на руската революция откриват летния София Филм Фест

С филма на Доля Гавански на 3 юли от 21:00 часа започват прожекциите на София Филм Фест на откритата сцена в Парк Военна академия. Впечатляващият документален филм за дъщерите на руската революция, озаглавен "Денят на жената", е неин пълнометражен дебют в киното. Доля Гавански е сценарист, режисьор, продуцент и глас зад кадър на "Денят на жената".

„Денят на жената“ е наистина „женски“ филм, който представя изключителните истории на няколко руски жени, преживели световните турболенции от революцията през 1917 г. до наши дни. Интимен, изненадващ, забавен, ексцентричен, красив, „Денят на жената“ разказва за живота на тези жени, свидетелки на историческите и социални промени, като предлага уникален поглед „отвътре” към руския феминизъм.

Мозайката конструират Нобелов лауреат, "гласът на СССР", популярнa блогърка, шеф на компания за киберсигурност, ветерани от битката при Сталинград и ленинградската блокада, феминистка в изгнание, трактористка-героиня и много други… Тези жени са изградени в култура, официално прокламирала жените като равни на мъжете. Възпитани са, че могат да постигнат всичко, но на каква цена – и каква всъщност е действителността.

Във филма участват Дина Григориева, Светлана Алексиевич, Олга Ускова, Наталия Касперски, Елена Кригина, Мария Рохлина, Мария Грибанова, Наталия Малаховская, Ирина Островска и много други забележителни дами. Във филма се отделя специално внимание на героя на социалистическия труд, самотна трактористка, за която разказва от първо лице нейната дъщеря. 

Доля Гавански (в средата с небесносинята рокля) на премиерата на филма в Москва

Световната премиера на "Денят на жената" беше през миналата година на Международния Московски кинофестивал, а сега на София Филм Фест е и българската премиера. Лентата взима специална награда в Ялта и приза за най-добър филм на фестивала „Russia Abroad“. Нейни партньори в продуцентския екип са Мартичка Божилова, Таня Георгиева, Виктор Чучков и Борислав Чучков. "Денят на жената" е и коопродукция на Велкобритания, Русия, Германия, България.

Доля Гавански е родена във Варна, майка ѝ е българка, баща й е черногорец. Тя израства в Белград, Самарканд, Санкт Петербург и Москва. Учи актьорско майсторство в Москва при заслужилия артист Владимир Федоревич Гордеев, ученик на Андрей Тарковски, след което е приета в Лондонската актьорска академия. Завършва и университета Кеймбридж и защитава докторантура за Мейерхолд и руски театър. Доля живее и работи в Лондон.

Работила е с редица световни имена като популярния актьор, комик и продуцент Стийв Куган, актьора Роб Брайдън, театралния режисьор Макс Стафорд Кларк и артистичния директор на Royal Shakespeare Company сър Тревор Нън. Има много роли в театрални постановки от Шекспир до съвременни автори, като например в West End (Лондонския Бродуей) в Rock N Roll на Том Стопард с Доминик Уест, както и многобройни телевизионни и радио драми на BBC. Като актриса е работила и с Майкъл Уинтърботъм, Анджелина Джоли и сър Тревър Нън.

Българската публика наскоро я гледа в главната женска роля във филма на режисьора Виктор Чучков "18% сиво". През 2015 г. Доля Гавански основава своя продуцентска компания във Великобритания, "Теа Филмс".

Интересът й е фокусиран върху "гласа на жените" и разчупването на стереотипите. Сърежисьор е и автор на пълнометражния документален филм "ГОЛОС: гласовете от Украйна" (2016). Гавански е един от кураторите на изложбата "Супер жени – работeте, изграждайте и не хленчете", определена като топ културно събитие според от в. "Гардиън". 

Зрителите довечера ще бъдат посрещнати в парка пред Военна академия с шот руска водка за "добре дошли" и за максимална дезинфекция. Настаняването е от 20.30 ч, а прожекцията започва в 21 часа.