Дъщеря на нацист: Извинявам се за принудителния труд

Бисквитената кралица парадира с богатство и мечтае да си купи яхта

Новини
11:13 - 17 Май 2019
2891
Дъщеря на нацист: Извинявам се за принудителния труд

Варена Балзен разбуни духовете от Втората световна война. Младата дама е наследничка на Вернер Балзен, който по онова време е бил съдържател на една от най-известните и популярни фабрики за бисквити в Германия.

Семейството беше обвинено, че по време на нацистите във фабриката на баща й са работили повече от 200 труженици и са били третирани като втора ръка хора.

25-годишната Верена не е съгласна с тези твърдения.

"Това е било преди аз да се родя, но ние сме плащали на тези работници, колкото и на германците. Баща ми и останалите са се отнасяли с тях много добре", каза г-жа Балзен, който наследи бисквитената империя на баща си.

Германските политици разкритикуваха нейните изказвания, а някои потребители призоваха в социалните мрежи за бойкот на бисквитите "Балзен" (Bahlsen).

"Беше грешка да се развихря такъв дебат и да има неразумни реплики и отговори. Извинявам се за това, извинявам се и за всичко, което се е случило преди това, макар самата аз да нямам вина", каза Верена Балзен.

Тя призова хората да се запознаят малко повече с историята на компанията.

"Както всяко следващо поколение, ние носим отговорност за нашата история. Изрично се извинявам на всички, чиито чувства съм наранила по един или друг начин", допълни тя.

Компанията "Балзен", която е производител на маслените шоколадови бисквити Лайбниц, доброволно заплати 1.5 милиона германски марки (сега около 750 000 евро) през 2000-2001г. на фондация, създадена от германски фирми, за компенсиране на 20 милиона работници, принудени да работят за нацистите.

Някои от наследниците на принудените да работят по онова време, не успяха да осъдят компанията и да получат допълнително обезщетение.

Сред германците се надигна всенароден гняв.

"Балзен" вече е официалната закуска на AfD ("Алтернатива за Германия"), написа един потребител в Туитър, позовавайки се на информация от крайнодясната партия, чиито лидери са обвинени в омаловажаване на нацистките престъпления.

"Ако наследите такова голямо богатство и имущество, вие също наследявате и отговорността - и за историята, и за настоящето, не трябва да оставате в страни", коментира Ларс Клингбайл - генерален секретар на центлано-лявата социалдемократическа партия.

Верена Балзен е обвинявана и че парадира с богатството и любовта си към хубавия и охолен живот.

"Притежавам 1/4 от "Балзен" и съм щастлива от това. Искам да печеля пари и да си купя ветроходна яхта", са думите и от преди месец на бизнес събитие в Хамбург.