Дъщерята на Иван Ласкин с роля във филма "Игра на доверие"

Това е филм за личната ми история с домашното насилие, сподели Яна Маринова

Култура
12:27 - 09 Февруари 2023
63723
Дъщерята на Иван Ласкин с роля във филма "Игра на доверие"

Дъщерята на Иван Ласкин и Александра Сърчаджиева - София пробива смело в професията на известните си родители. Момичето изпълнява единствената детска роля във филма "Игра на доверие" на режисьора Мартин Макариев по сценарий на Борислав Захариев. Филмът се базира на реални истории, като актрисата и продуцент Яна Маринова вплита епизоди от своя живот и от личната съдба на майка си. 

"С този филм не искам да размахвам пръст и да казвам кое е правилно и кое - не е. Всички на планетата Земя знаем, че няма как насилието - домашно или каквото и да е било друго - да е правилно. Така че посланието е по-скоро, че жертви на насилие трябва да се борят със зъби и нокти, за да излязат от тази история", сподели Мартин Макариев по повод новия си филм "Игра на доверие", който тръгва по кината на 17 февруари.

Двете паралелни сюжетни линии проследяват съдбата на Даниела - в миналото, и на нейната дъщеря Елена - в настоящето. Младите жени са подложени на насилие - не само в дома си, и търсят най-правилния път към личното си щастие, но се сблъскват с ограничения, норми, предразсъдъци и натиск върху най-съкровеното човешко право - правото на свободен избор.

Луиза Григорова-Макариев и Владимир Зомбори

Макариев разказа и за избора на София, дъщеря на актьора Иван Ласкин: "Тя беше избрана след около две седмици кастинги и сред над двеста деца. Смятам, че е благодат едно дете, когато го искаш за актьор, да расте в семейство на актьори. Много лесно се работи с нея".

"Заради филма се наложи да изяде доста шамари. Изрязахме петнадесет минути от филма, което са петнадесет минути насилие по-малко. София яде много бой, но издържа стоически и се справи страхотно", допълва режисьорът.

Злодеите в "Игра на доверие" са поверени на Владимир Зомбори - съпруг на Елена, Александър Димов - съпруг на Даниел, и Пламен Манасиев - военен функционер и насилник. 

Според Владимир Зомбори тази война зад вратите на дома, до голяма степен, е въпрос на лична борба и на вътрешно преодоляване на човека. "И тя се води от хилядолетия, откакто има семейства. Ясно е, че всеки води различни битки и никой досега не е загубил или спечелил войната. Нашата идея е просто да се обърне погледът натам, под формата, под която ние можем да го направим. Надявам се да вдъхнем кураж на тези хора да излязат от дома си", казва актьорът.

Пламен Манасиев

"Много от нас са живели и в едното, и в другото време, и безкрайно много са тежките неща, които години наред бяха замитани под килимчето. Ако щете и проблемите с инвалидите, и с домашното насилие, и престъпността - те бяха прикривани, туширани, неглижирани, което вероятно води до подобен бум в момента.

И тук не говорим само за България. И наистина, може би е крайно време да започнем не само да говорим, а това е нашият начин да участваме в темата и тя да не бъде табу", коментира Пламен Манасиев.

"Темата е наистина актуална и би могла да бъде в помощ на хора, които се чувстват в такава ситуация", смята Александър Димов. За работата си с Яна Маринова казва: "Тя е изключителен професионалист, но и чудесен човек, и приятел, човек, на когото можеш да разчиташ и като партньор, и като актьор, и като личност в живота. Това за мен е важно и хубаво".

Александър Димов и Яна Маринова

Луиза Григорова-Макариев се надява, че много жени ще успеят да се припознаят - не само в това насилие, което се случва в чисто физически аспект.

"Надявам се, че много жени ще успеят да видят себе си в ситуациите, в които моята героиня Елена изпада - моментите, в които мъжът преценява, че тя не трябва да работи и че няма право на приятели, и така нататък. Това за мен също е доста сериозно насилие. И ако статистиката за жени, жертви на домашно насилие, е за всяка трета, ако разгледаме и тези аспекти, за които споменавам, ще се окаже, че е всяка втора. И тази статистика става изключително плашеща.

Затова лично се надявам този филм да даде кураж на много жени - да не се страхуват, защото, в крайна сметка, абсолютно всеки един човек може да се оправи. Да, най-вероятно в началото няма да е лесно, но в един момент ще може да намери пътя и да има един качествен и пълноценен живот - без да бъде потискан по тази начин", разказва актрисата.

Според Владимир Зомбори много често двойките остават заедно само заради това детето да има двама родители, което е голяма глупост. "И детето страда невероятно много, когато е свидетел на такива сцени. И това го казвам от личен опит. Моите родители не бяха заедно в продължение на 12 години и, слава Богу, че се разделиха. След това аз бях втори курс в НАТФИЗ, когато те се събраха, и сега отново са заедно, и са си супер. Върнаха се един към друг и са щастливи, а аз съм още по-щастлив", разказва актьорът.

"Това, че не си получил юмрук в главата, не означава, че не си понесъл огромно психическо насилие", смята Зомбори.

"Заради филма екипът е работил с две агенции, които се занимават с домашно насилие. Това, което разбрахме и видяхме, е, че злодеите не само остават живи, а повечето жени се връщат при тях - до седем пъти. В някои държави на седмия път се стига до фатален край. Много често, ако до осмия път не си тръгнат, жените умират. Видяхме, че няма спасение от такива типове. И в крайна сметка, ако жертвата не вземе нещата в свои ръце, няма кой да ѝ помогне", разказва режисьорът на "Игра на доверие".

Мартин Макариев и Луиза Григорова-Макариев

"Срещнахме се с редица жени, които, дори след като са излезли от този омагьосан кръг, белезите им остават твърде дълбоки, за да не могат да се оправят и след 20 години. Така че трябва да им дадем кураж и глас, и да им кажем, че и ние знаем за какво става въпрос, и знаем, че това трябва да спре и ще надигнем глас, когато трябва", допълва Макариев.

"Аз лично много се забавлявам с моята работа, въпреки че персонажът ми е гадняр. Дори по време на някои сцени се наложи да спираме, защото ми ставаше смешно. Един актьор винаги се старае да оправдае героите си, по някакъв начин. Според мен във всяка една драма трябва да има малко комедия и във всяка комедия трябва да има по малко драма, но може би целта на този филм не е такава. Прекалено чувствителна е темата", коментира Димов.

"Преди две-три години Яна ми каза: "Много искам да тръгнем по тази пътека". В интерес на истината, аз ѝ отказах поне шест пъти. Не исках да се занимавам с това, защото на толкова близък човек да му разказваш личната история, е много трудоемка задача. Вярвах, че човек, който не я познава, ще го направи много по-добре. Но ето че, в крайна сметка, всичко това е на екран", разказва Макариев.

Главните роли се изпълняват от Яна Маринова, Луиза Григорова-Макариев, Владимир Зомбори и София Иванова Ласкин. Актьорският състав включва още Александър Димов, Пламен Манасиев, Христо Петков, Мария Каварджикова, Искра Донова, Малин Кръстев, Китодар Тодоров, Яна Титова.

Оператор е Андрей Андреев, продуцент е Яна Маринова - за Spirit Production House, а изпълнителни продуценти са Мартин Макариев, Яна Маринова и Александър Сано. Това е следващ пълнометражен филм на основна част от екипа, работил по "В сърцето на машината", който събра над 120 000 зрители и е актуалното българско предложение за наградите "Оскар".