Дъщерята на Мутафова осъди жената на Рашко Младенов

Муки недоволна от книгата за майка й "Стоянка Мутафова: Смях и сълзи"

Култура
16:59 - 06 Октомври 2022
39762
Дъщерята на Мутафова осъди жената на Рашко Младенов

Дъщерята на Стоянка Мутафова - Мария Грубешлиева-Муки и мениджърът на Госпожа Стихийно бедствие Евгени Боянов осъдиха издателя на книга за голямата актриса - Явор Дачков. Тя е написана от Милена Нейова, съпруга на актьора Рашко Младенов. Това съобщи във фейсбук Боянов.

"Спечелихме окончателно делото, с което защитих паметта на Стоянка Мутафова срещу неправомерно издадена книга. Радвам се, че правдата възтържествува! Благодаря ви, адвокат Петров!", написа мениджърът на Мутафова, който в момента е и най-близкият човек до Муки.

Мениджърът на Стоянка Мутафова е доволен, че съдът е защитил честта на голямата актриса, като е осъдил издателя Явор Дачков

Евгени Боянов цитира решение на съда, според които осъжда "Сдружение Гласове", чийто представляващ е журналистът Явор Дачков, да заплати на Мария Грубешлиева сумата от 3000 лева, представляваща обезщетение за имуществени вреди от нарушено авторско право – неизплатено лицензионно възнаграждение за издадената и разпространена книга „Стоянка Мутафова. Смях и сълзи“, издадена в два тиража, през 2018 г. и 2020 г., ведно със законната лихва считано от 21.10.2020 г. Съдиите са осъдили сдружението на Дачков да заплати и съдебните разноски в размер на 1377 лева.

Явор Дачков е издател на книгата „Стоянка Мутафова. Смях и сълзи“


Съдът обаче е отхвърлил иска на Муки от 100 000 лева срещу издателя. Автор на книгата „Стоянка Мутафова. Смях и сълзи“ е журналистът Милена Нейова - съпруга на актьора Рашко Младенов.

Милена Нейова написа книга за Стоянка на базата на интервюта с комедийната фурия

В томчето са събрани интервюта правени буквално през последните месеци от живота на Стоянка. В тях тя реди случки, които малко преди смъртта й достигат до изключително откровеност. Книгата излиза по времето, когато Мутафова вече е между небето и земята, а Муки е възмутена от корицата, на която има рисунки от младата художничка Рада Миладинова – дъщерята на Мартина Вачкова и внучка на Григор Вачков. Някои смятат, че Госпожа Стихийно бедствие изобщо не прилича на себе си и рисунката е подигравка с нея.

Обложката на книгата за Стоянка Мутафова, която не се харесва на Муки

„Трябва да си уредим отношенията с тези хора. Стояна беше много фин човек и никога не говореше за пари. Затова често се получаваше с нейните камъни по нейната глава. И ако не е поискала хонорар, те трябваше да й предложат така е редно, така се прави, а не да се възползват от възпитанието й“, ядосваше се Муки. Самата тя написа книга за майка си „Добър вечер столетие мое“.