Датчанин посети 203 държави, без да се качи на самолет нито веднъж (СНИМКИ)

Околосветското пътешествие на Торбьорн Педерсен му отнело 10 години

Нещо за четене
15:21 - 27 Юли 2023
4868
Датчанин посети 203 държави, без да се качи на самолет нито веднъж (СНИМКИ)

Торбьорн Педерсен пристига в датския град Орхус след продължилото си почти 10 години (3512 дни) околосветско пътешествие, при което не се е качвал нито веднъж на самолет, съобщи АФП.

С влак, автобус, лодка или пеша, 44-годишният Тор е посетил 203 държави от заминаването си от Дания на 10 октомври 2013 г. до пристигането си на Малдивите на 24 май - последната му дестинация. Той е първият човек, заел се с такова предизвикателство, пише БТА.

Последната му дестинация – Малдивите

"Толкова съм щастлив, че се връщам у дома в Дания, мечтаех за този момент", каза той пред АФП, като добави, че се бори със "смесени чувства". "Притеснен съм за бъдещето. Дали ще успея да започна работа като преподавател? Ще напиша ли книга?" - каза той, докато слизаше от контейнеровоз в пристанището на Орхус.

Подкрепян от частни дарения и компании, Петерсен е бивш изпълнителен директор на корабна компания, който пътува през Западна Европа, след това през Северна и Южна Америка, Африка, Източна Европа и Близкия изток, преди да пристигне в Азия.

След Микронезия през януари 2020 г., той отива

в Хонконг, където остава две години заради пандемията.

След като границите отново са отворени, той се отправя към Република Палау, а след това към страните от Океания и тихоокеанските острови.

В желанието си да се запознае с нови хора, бившият директор никога не наема кола, а предпочита да пътува с автобус и влак.

Въпреки географското разстояние Торбьорн Педерсен и съпругата му успяват да запазят пламъка на връзката си жив. През това десетилетие на пътувания 40-годишната Ле Гиерум го посещава в четирите краища на света 27 пъти. На десетия той коленичи и ѝ предлага да се омъжи за него.

Заради пандемията сключват брак по интернет.

"Нямам търпение вече да сме заедно в ежедневието", каза тя пред АФП.

Тор, който документира пътуването си в социалните мрежи и в блог, е и посланик на Червения кръст.

„В известен смисъл това беше страхотен и успешен социален експеримент.

„Не мога да си спомня нито една страна, в която да не съм получил някаква форма на доброта или подкрепа от хората“, казва той.

Според Книгата на рекордите на Гинес британецът Греъм Хюс е първият човек, обиколил земното кълбо без самолет, но пътуването му е било съпроводено с две връщания вкъщи, което Тор не е направил.

Най-дълго Педерсен остава в Хонконг - цели две години, заради пандемията от коронавирус