Датска фрегата е била атакувана от хутите в Червено море

Свят
21:58 - 04 Април 2024
1760
Датска фрегата е била атакувана от хутите в Червено море

Датска фрегата, която участва във водената от САЩ операция за охрана на търговското корабоплаване в Червено море, е претърпяла повреда в оръжейните си системи при атака с дронове, изпратени от йеменските бунтовници хути, миналия месец, съобщи днес капитанът ѝ, след като плавателният съд се прибра в Дания, предаде Ройтерс.

Досега за срива се знаеше само от информация, публикувана в местното издание за отбрана „Олфи", което се позова на поверителен доклад на капитана на кораба. Това накара правителството да уволни вчера своя висш военен служител Флеминг Лентфер.

Министърът на отбраната Троелс Лун Поулсен каза, че той е освободен от поста си в резултат на загуба на доверие, след като Лентфер не е информирал министерството подробно за инцидента на 9 март, когато фрегатата „Ивар Хюитфелт" била нападната от хутите.

Въпреки неизправността фрегатата е свалила четири дрона, каза капитанът и командващ офицер Зуне Лунд пред Ройтерс.

„Имахме някакъв срив в системата или влошаване на системата, което донякъде беше предизвикателно за задачите ни", каза Лунд, без да даде повече подробности.

„В нито един момент по време на битката обаче не останахме беззащитни. Имахме изобилие (от оръжие) на борда, така че успяхме да продължим да се бием и да неутрализираме заплахите", добави той.

Въоръжените сили на Дания публикуваха в социалните мрежи драматичен видеоклип, показващ свалянето на дроновете, след като датски военен кораб за първи път участва в пряк военен сблъсък от 1943 г.

Фрегатата, която днес се прибра във военноморската база Корсор, беше част от ръководената от САЩ операция „Пазител на просперитета", чиято цел е да помогне за защитата на търговския морски трафик в Червено море. Плавателният съд беше изтеглен от мисията рано.

Министърът на отбраната Троелс Лун Поулсен и ръководителят на командването на датските военноморски сили Хенрик Риберг увериха при заминаването, че корабът е готов и способен за мисията.

„При отплаването от военноморската база, всичко беше наред", каза Лунд и добави, че причината за срива на оръжейната система все още се разследва.

„Чувствам се уверен, че са предприети всички стъпки, за да смекчим предизвикателствата, пред които се изправихме през нощта", каза той.

При друг инцидент, активирана, но дефектна ракетна установка на друг датски военен кораб, акостирал до „Ивар Хюитфелт" днес, предизвика затварянето на въздушното пространство и корабния трафик в пролива Голям Белт, един от най-натоварените морски пътища в света и основния морски достъп до Балтийско море, пише БТА.

Дания, която е сред страните основателки на НАТО, намали военния си капацитет след края на Студената война в началото на 90-те години.

Скандинавската страна обяви голямо увеличение на военните разходи, за да постигне целта на НАТО от 2% от брутния вътрешен продукт, спрямо 1,4% миналата година.