Даваш рушвет и признаеш – не те съдят

Предложението за законовата поправка е на главния прокурор Сотир Цацаров

Крими
21:14 - 13 Май 2019
1883
Даваш рушвет и признаеш – не те съдят

Този, който е дал рушвет и е съобщил това на разследващите - да не се наказва, за да се възнагради добросъвестното му поведение. Това предложение за законова поправка в Наказателния кодекс (НК) е записал главният прокурор Сотир Цацаров в годишния доклад на прокуратурата за 2018 г.

„Наложително е сериозно преосмисляне на концепцията за корупционните престъпления и създаване на състави, адекватни на съвременните обществено-икономически отношения”, ясен е Цацаров. Прокурор №1 от години предлага да не носят наказателна отговорност тези, които са разкрили тежки престъпления, макар и да са участвали в тях, ако за това е сключено споразумение между защита и прокурор.

Според Цацаров има нужда от промени в НК, с които наказанието на обвиняем след самопризнание да се редуцира. Друга от идеите на главния прокурор е да започне дискусия за отпадането на наказателната отговорност за провокация към подкуп. „Има нужда от декриминализация на загубили значение за наказателноправната защита на обществени отношения престъпни състави”, коментира остарелите текстове в НК първият обвинител на България.

За поредна година той потвърждава позицията си, че прилагането на СРС по разследвания срещу престъпни банди трябва да продължи повече от 6 месеца и до 2 г. за разследване чрез служител под прикритие. Аргументира се с фактическата и правната сложност на случаите. Новото сега е, че от прокуратурата искат подслушване да се разрешава за тежки случаи на финансови и данъчни престъпления - пране на пари, злоупотреби с евросредства, укриване на данъци и други.