Дават 10 млн. лв. на туроператорите

Актуални новини
14:06 - 03 Август 2020
1537
Дават 10 млн. лв. на туроператорите

Проект за 10 млн. лв. за туроператорите стартира още през август. Това стана ясно на брифинг в министерството на туризма, на който присъстваха вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова и министърът на икономиката Лъчезар Борисов. Двамата се срещнаха с Обединение "Бъдеще за туризма".

"Преди седмица обединението поиска среща с премиера Борисов за предотвратяването на масови фалити на туроператорите. Днес той се е срещнал лично с представителите на обединението. То настояваше за откриване на грантови схеми за осигуряване на социални схеми за запазване и стимулиране заетостта в сектора. Вече имаме разписан пилотен проект за около 10 млн. лв. и още в петък той беше подаден в оперативна програма "Иновации и конкурентноспособност". Очакваме оторизация и одобрение от Комитета по наблюдение", съобщи министърът на туризма Марияна Николова.

Според нея тези пари са "необходимата глътка въздух, която е особено важна за туристическите оператори и за туристическите агенти". Вече има и подготвени критерии за кандидатстване за този ресурс.

Във възможно най-кратки срокове желаещите ще могат да подават искане в Министерството на туризма за директно финансиране, като обемът на тези средства не може да надвишава 10% от оборота от предходната година.

Очаква се схемата да заработи още през август. Министър Николова обаче уточни, че екскурзоводите не попадат в икономическите дейности по тази мярка. За тях се предвиждат социални мерки за подпомагане на работата им.

Междувременно министър Лъчезар Борисов  подчерта, че министерство на икономиката подкрепя всеки един от браншовете в българската икономика и туризмът е един от най-засегнатите браншове.

Договорили сме се от ОП "Иновации и конкурентоспособност" ще пренасочим 10 млн. мл. към Министерство на туризма като директен бенифициент, което след това ще менажира тази процедура. Ще направим да няма субективизъм, а да има ясни критерии и много бързо да бъдат усвоени тези средства. Това е една пилотна схема, с която ние предвиждаме да спестим 2 месеца от процеса на кандидатстване, каза министърът на икономиката.