Дават 1,8 млрд. лева на фермерите до края на 2020 г.

Субсидията е с 9% по-висока от миналогодишната

Общество
18:28 - 22 Юни 2020
1503
Дават 1,8 млрд. лева на фермерите до края на 2020 г.

Почти 1,8 млрд. лв. ще получат българските фермери до края на годината, показват разчети на фонд “Земеделие”. Над половината от парите са по схемата за единно плащане на площ (СЕПП) и ще бъдат преведени в края на 2020 г. А субсидията вероятно ще е с 9% по-висока от миналогодишната.

Това важи за базовото плащане на хектар и за обвързаната подкрепа за плодове, зеленчуци и животни. Увеличението идва от прехвърлени 70 млн. евро от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

Другата голяма част от субсидиите - около 650 млн. лв., е за плащания до края на годината за проекти от селската програма. Парите ще бъдат за активи, за развитие на стопанството, за основни услуги и обновяване на селата и за местни инициативи по подхода “Лидер”.

Допълнително за 2020 г. по линия на директните плащания от ПРСР са заложени 298,9 млн. лв. Те са за агроекология и климат, биологично земеделие и “Натура 2000”, за които се кандидатства чрез единното заявление за подпомагане на площ, подаването на което приключи на 15 юни.

Така общо за цялата година за фермерите има близо 2,9 млрд. лв. В сумата се включват и програмата за рибарство, националните програми за пчеларство, лозаро-винарство, схемите “Училищен плод” и “Училищно мляко” и др. По данните на фонд “Земеделие” до 16 юни вече са преведени 1,108 млрд. лв. от началото на годината по всички схеми и програми в аграрния сектор.

Най-чакани са 100-те млн. лв. компенсации за загубени доходи от българските фермери заради пандемията от COVID-19, за които има зелена светлина след гласуване вечерта в петък в Европарламента. Тази мярка е по инициатива на България и за нея могат да се дадат 2% от бюджета на ПРСР.