Дават 7 млн. лв. за кораби за скрап

У нас
18:03 - 12 Август 2024
1295
Дават 7 млн. лв. за кораби за скрап

Общо 6,9 млн. лева ще бъдат изплатени на собственици на рибарски кораби, които предадат старите си плавателни съдове за скрап.

Парите се отпускат по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури, като приемът на заявления стартира и ще продължи до 9 октомври. От общия бюджет 4,8 млн. лв. са средства от Европейския фонд за морско дело, рибарство и аквакултури и 2,1 млн. лв. са национално съфинансиране. Подпомагането по процедурата е до 100%, предоставя се под формата на компенсация, която се изчислява по методология на управляващия орган.

Целта на процедурата е чрез унищожаване на старите и ненужни кораби да се постигне балансиран риболовен флот, който да експлоатира устойчиво наличните рибни ресурси, както и съхраняването на биоразнообразието в Черно море, и опазването на уязвими видове.

По процедурата могат да кандидатстват корабособственици, чиито риболовни кораби попадат в небалансиран сегмент на флота. Важно условие е риболовният кораб, за който се кандидатства, да е извършвал риболовна дейност в морето в продължение на най-малко 90 дни на година през последните две календарни години, предхождащи датата на подаване на формуляра за кандидатстване.

Също така възрастта на кораба трябва да е не по-малка от 10 г.
Собствениците на риболовни кораби, които са получили компенсации за смекчаване на последиците от кризата COVID-19 и от войната на Русия в Украйна, могат да кандидатстват за подпомагане по процедурата при спазване на условията за допустимост.