Дават до 30 000 лв. за собствен бизнес на хора с увреждания

Новини
13:17 - 08 Октомври 2024
1531
Дават до 30 000 лв. за собствен бизнес на хора с увреждания

Агенцията за хората с увреждания (АХУ) е подкрепила 23 проекта за стартиране на собствен бизнес за над 605 500 лв. Сумата е почти два пъти по-голяма от отпуснатата през 2023 г., когато са финансирани 17 проекта за малко над 330 000 лв., съобщиха от пресслужбата на Министерство на труда и социалната политика.

От 2024 г. подкрепата по Програмата за финансиране на проекти за започване и развитие на самостоятелна стопанска дейност от хора с увреждания се увеличи с 50% и кандидатите вече могат да получат до 30 000 лв. вместо до 20 000 лв. Облекчени са и условията за кандидатстване. С отпуснатите през тази година средства са създадени автосервиз, сервиз за климатична и отоплителна техника, мебелен цех, ателие за ремонт на часовници, студио за аудио и видео обработка и др.

Финансирането по даден проект се получава от един човек с увреждания. Той може да използва средствата за регистрация на фирма – едноличен търговец или еднолично дружество с ограничена отговорност, закупуване на оборудване, машини, консумативи, обучения и др. След приключване на двегодишния период от създаването на бизнеса фирмата би могла да се регистрира като специализирано предприятие и в нея да се наемат други хора с увреждания.

АХУ подкрепя трудовата заетост на хора с увреждания по различни програми. За осигуряване на достъп до работните места и адаптиране на работната среда работодатели и органи по назначаване могат да кандидатстват с проекти по Националната програма за заетост на хората с увреждания (НПЗХУ).

Агенцията финансира и предложения на специализирани предприятия и кооперации за подобряване на условията на труд, повишаване квалификацията и уменията на персонала, създаване на дълготрайни активи и др. Финансиране може да се получи и за създаване на центрове за защитена заетост.

Чрез АХУ на работодателите могат да бъдат възстановени и осигурителни вноски, които да бъдат използвани целево за подпомагане на рехабилитацията и социалната интеграция на заетите хора с увреждания в специализирана и реална работна среда. На работодатели, сключили договори по НПЗХУ, могат да бъдат възстановени 30% от внесените осигуровки за наетите хора с трайни увреждания. Специализираните предприятия и кооперации могат да поискат възстановяване на 50% от направените осигуровки за всички наети.