Дават на съд превозвачите Дошков и Чолаков за злоупотреба със субсидии в Пловдив

Двамата бизнесмени са ощетили хазната с милиони левове

Топ
16:49 - 21 Октомври 2021
5449
Дават на съд превозвачите Дошков и Чолаков за злоупотреба със субсидии в Пловдив

Окръжна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняеми собственици на транспортни фирми и общински служители за неправомерно усвояване на финансови средства от субсидии за градския транспорт.

Привлечени са като обвиняеми Веселин Дошков и Иван Чолаков. Единият е управител на "Хеброс бус", а другият - на "Автотранс 2000". Двамата обслужват линии на градския транспорт в града на тепетата. Те са извършвали документни измами в големи размери.

Повдигнати са и обвинения на Пламен Вълков, шеф на "Организация и контрол на транспорта" в Пловдив, както и на подчинените му служители  Л.П., П.В. и Б.К., а така също и на А.Б. община Асеновград, за престъпления по служба.

Разследването по делото е проведено под ръководството и надзора на Окръжна
прокуратура - Пловдив и е извършвано от разследващи и полицейски органи при отдел „Икономическа полиция“ при Областната дирекция на МВР-Пловдив и ДАНС - Пловдив.

По досъдебното производство е установено, че за периода от 2016 г. до 2021 г.,
на двете транспортни фирми, извършващи вътрешноградски автобусни превози, били отпускани средства за подпомагане от общинския и държавния бюджет. Тези пари били получавани от превозвачите въз основа на документи, в които те удостоверявали, че работят на загуба – имало спад на пътникопотока, спад на продажбите на билети, както и на база изготвени пътни листове с данни, които не отговаряли на изминатия пробег от автобусите, т.е. от посочените по-горе търговски дружества било декларирано по-голямо пропътувано разстояние от действителното.

Управители на двете фирми за горепосочения период били В.Д. и И.Ч.
Според събраните доказателства, обвиняемите служители от общините Пловдив и Асеновград не изпълнили служебните си задължения. Те не извършили необходимия контрол и проверка на представените документи и по този начин не установили, че данните в тях не отговаряли на истината и двете транспортни фирми не работели на загуба. По този начин двете общини били ощетени с милиони левове.

Във връзка с провежданото разследване, под надзора на Окръжна прокуратура –Пловдив, служители на ДАНС и отдел „Икономическа полиция“ към ОД на МВР – Пловдив, са извършили претърсвания и изземвания в офиси, ползвани от дружествата.

Спрямо обвиняемите Веселин Дошков и Иван Чолаков са определени мерки за неотклонение „парична гаранция“ в размер на по 20 000 лева. Спрямо обвиняемите Л.П., П.В. , Б.К. и А.Б. са взети мерки за неотклонение „парична гаранция“ в размер на по 5 000 лева.