Дават на съд шофьор, убил пешеходец край Монтана

Общество
17:37 - 08 Април 2021
1471
Дават на съд шофьор, убил пешеходец край Монтана

Предадоха на съд шофьор, причинил смъртта на пешеходец в село Долно Церовене, съобщиха от Окръжна прокуратура – Монтана.

На 22.11.2017 г. обвиняемият Б.М. управлявал служебен автомобил от Монтана за село Медковец. Около 21,00 ч. навлязъл в село Долно Церовене. Движел се със скорост от около 51 км/ч, която не намалил, въпреки липсата на улично осветление и предприетия от него завой вдясно. Водачът забелязал движещ се насреща му пешеходец, обаче реагирал със закъснение. Задействал спирачната система, но предвид скоростта на движение не успял да предотврати удара. Вследствие на него пешеходецът паднал на пътното платно.

Обвиняемият се притекъл на помощ на пострадалия и сигнализирал за инцидента на телефон 112. Въпреки предприетото болнично лечение, мъжът починал. Според заключението на съдебномедицинската експертиза, непосредствената причина за настъпилата смърт е острата сърдечна и дихателна недостатъчност, развили се вследствие на тежка множествена травма.

Въпреки че пешеходецът се движел в нарушение по пътното платно, това не снема отговорността от водача, който при избиране на скоростта на движение не се съобразил с конкретните условия.