Дават над 7 млн. за екопроекти

Остров Света Анастасия вече е обявен за зона без пластмаса

Новини
13:08 - 30 Октомври 2020
1409
Дават над 7 млн. за екопроекти

Над 7 млн. лв. получават проекти за опазване на околната среда. Това заяви зам.-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова по време на онлайн събитие по случай Стратегията "От фермата до трапезата".

През настоящия програмен период по програма "Опазване на околна среда и климатичните промени" ще финансираме проекти за над 7 млн. лв. Това заяви зам.-министърът на околната среда и водите и комисар на България в Черноморската комисия Атанаска Николова по време на онлайн събитие по случай Международния ден на Черно море – 31 октомври. През последните три години тенденцията за подобрение на състоянието на морската среда се запазва.
 
"Работим усилено върху изграждането на екологична инфраструктура, свързана с пододбряването на водоснабдяването и пречистването на отпадните води", коментира тя, като допълни, че приоритет остава и надграждането на мрежите за мониторинг.
 
Досега по Оперативна програма "Околна среда" в региона на Бургас са реализирани проекти за над 1 млрд. лв. През 2020 г. пък е стартиран най-мащабният воден проект за област Бургас, който предвижда реконструкция на ВиК инфраструктурата и изграждане на нови системи и съоръжения в 13 агломерации. Модернизацията й във Варна и Добрич също продължава.
 
"С подкрепата на финансовия механизъм на европейското икономическо пространство осигурихме над 16 млн.лв.  през  предния период за 12 проекта, свързани с подобряването на морската околна среда", продължи Николова.
 
По думите й "Черно море е нашият широко отворен прозорец за екологичен, търговски, туристически, научно-технически и културен поглед в общото ни бъдеще"
 
По време на срещата градоначалникът на Бургас Димитър Николов запозна аудиторията с трансграничния проект за син растеж, организиран съвместно Бургаския университет "Проф. Асен Златаров" и Тракийския университет в Одрин. Благодарение на него ще се създадат изследователски центрове, който да се борят с проблемите на околната среда. Развитието и запазването на речните и морските еко системи от двете страни на границата ще бъде една от най-важните им задачи.
 
Община Бургас усилено работи върху предовратяването на замърсяването и съхраняването на биоразнообразието е сред основните ни приоритети. Именно поради тази причина води целенасочена политика за намаляване употребата на пластмаса. Остров Света Анастасия вече е обявен за зона – свободна от пластмаса. Морският град се стреми и да запази културното си наследство като в момента се работи върху проект относно създаването на нови туристически зони и създаване на условия за популяризане на историята на Бургас и занаятите по морето.