Дават още 560 млн. за малкия и среден бизнес

Актуални новини
16:59 - 13 Август 2020
1292
Дават още 560 млн. за малкия и среден бизнес

562 млн. лв. ще отпусне кабинетът в помощ на малкия и средния бизнес за преодоляване на кризата от COVID-19. Това стана ясно от думите на икономическият министър Лъчезар Борисов на брифинг след среща с работодатели и синдикати. 

400 млн. лв. ще се разпределят по европейската програма REACTEU. Те са предназначчени за проекти за дигитализация, възстановяване и растеж - за да се внедрят информационни системи, системи за по-добро управление на бизнеса, интернационализация, околна среда, възобновяеми енергийни източници. Индикативният бюджет е 291 млн. лв., като ще се изисква съфинансиране от фирмите в размер от 20%.

Второто направление, което ще се финансира с тези европейски средства, е за цифрови и зелени иновации, като тук отново ще се покриват 80% от стойността на проектите.

Около 80 млн. лв. ще отидат към т.нар. малки големи компании, които не са включени в досегашната помощ. Все още обаче не е постигнат консенсус с работодателите дали това да са компании с оборот над 300 хил. или над 500 хил. лв. Максималният размер на помощите за тях ще е 50 или 100 хил. лв.

Индикативен бюджет от 82 млн. лв., отново от ОПИК, ще бъде отделен за разходи за колективни средства за защита, хигиенно оборудване, за пренастройване на бизнеса за дистанционна работа и помощ на работниците. Този ресурс би трябвало да стигне до бизнеса до края на септември.