Дъжд и гръмотевични бури през уикенда, идва сняг

Вятърът ще отслабне, но застудяването ще продължи

Новини
08:35 - 09 Декември 2022
3010
Дъжд и гръмотевични бури през уикенда, идва сняг

Дъжд и гръмотевични бури ни очакват на места през уикенда, а от понеделник в много региони на страната ще вали сняг. Днес минималните температури ще бъдат между 3° и 10°, максималните - между 8° и 16°.

Ще има значителна облачност, над източната половина от страната предимно висока. Преди обяд на много места в низините ще има мъгла. Ще бъде почти без валежи. Ще духа слаб до умерен юг-югозападен вятър, в Дунавската равнина - слаб от изток.

По Черноморието ще преобладава слънчево време с разкъсана висока облачност. Преди обяд на места ще има намалена видимост. Ще духа до умерен юг-югозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 13° и 16°, температурата на морската вода е 10 - 12°. Вълнението на морето ще бъде 2 - 3 бала, съобщи съобщи Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) и БНТ.

В планините ще има разкъсана висока облачност. Значителна ще е над масивите от Западна България, но ще бъде почти без валеж. Ще духа умерен и силен запад-югозападен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 9°, на 2000 метра - около 3°.

През нощта срещу събота на отделни места в Западна и Южна България ще превали слаб дъжд. В събота ще се задържи предимно облачно. Вятърът ще е слаб, в източните райони умерен, от юг. Минималните температури ще са между 7° и 12°, а максималните - от 10° в Западна до 20° на места в Източна България. След временно спиране, привечер от югозапад отново ще завали.

През нощта срещу неделя валежите ще обхванат цялата страна, до сутринта в Рило-Родопската област, а в неделя на повече места в страната ще са временно интензивни и значителни по количество. Ще има и гръмотевични бури. Вятърът ще остане от юг, в Източна България и районите, разположени северно от планините ще е силен и бурен.

През нощта срещу понеделник от северозапад ще нахлува по-студен въздух, температурите бързо и съществено ще се понижат. Ще се задържи със значителна облачност, а валежите ще отслабнат, временно и ще спират. Със застудяването в Предбалкана и високите полета в Западна България дъждът ще премине в сняг, ще се образува и тънка снежна покривка. В южните и източните райони ще продължи да превалява дъжд. Ще бъде ветровито, с умерен, в Дунавската равнина и Горнотракийската низина силен северозападен вятър.

Във вторник ще има променлива, често значителна облачност, на отделни места ще превали слаб сняг. Вятърът ще отслабне, но застудяването ще продължи.