Даже и на пето място: Елена Йончева влиза в европарламента

Очаква се Джевдет Чакъров и Искра Михайлова да се откажат от кариера в Брюксел

Политика
17:20 - 08 Май 2024
6127
Даже и на пето място: Елена Йончева влиза в европарламента

Въпреки унизителното пето място в листата на ДПС, бившият червен евродепутат Елена Йончева все пак ще се добере до европарламента. Lupa.bg научи, че водачът Джевдет Чакъров и ветеранката Искра Михайлова в крайна сметка ще откажат да заминат за Брюксел и така Йончева ще се изкачи до избираемото 3-то място.

Бившата спътница на Сергей Станишев отнесе много критики и подмятания заради решението си да пристане на ДПС. Освен това се очакваше тя да е на втора позиция в листата – петото място обаче е откровена подигравка, смятат запознати.

Елена Йончева обаче надмогнала накърненото си достойнство заради обещанието, което получила от Чакъров и Михайлова, а именно – че те нямат реални планове да ходят в Брюксел и ще се откажат от кариера като евродепутати. Искра Михайлова води в две листи на родна почва, Джевдет Чакъров – също.

В момента партията на Ахмед Доган има трима представители в столицата на Белгия, но на този евровот се цели в четири квоти за европейския парламент. В случай, че постигне това, то освен Елена Йончева за Брюксел ще замине и Танзер Юсеинов, който е шести в листата. Тези планове обаче не са съвсем реалистични, защото на евроизбори изселниците в Турция не могат да гласуват и така ДПС ще отчете по-малко гласове.

По информация на Lupa.bg има и друга причина Елена Йончева да бъде поставена на пета позиция в евролистата на ДПС. Тя не е популярна сред гласоподавателите на партията и лидерите на движението не очакват да им донесе никакви допълнителни гласове.