ДБ и БСП се надцакват за "третия опит" под прозорците на Радев

Христо Иванов уверява президента, че негов кабинет е печелившата карта, Нинова наддава

Новини
14:12 - 13 Юли 2022
4938
ДБ и БСП се надцакват за "третия опит" под прозорците на Радев

В политическата жарава преди решаващия трети мандат, Христо Иванов и Корнелия Нинова от съюзници се оказаха политически опоненти. В момента, лидерите на двете полюсни организации се надцакват пред очите на президента Радев кой е по-надежден да прави правителство. Държавният глава все още не дава и знак от чия централа ще излезе „бял пушек” и ще се нагърби с твърде сложната задача да закрепи властта в това Народно събрание. Но запознати с военната му дисциплина са категорични, че държавният глава вече е наредил пъзела и избрал кого ще натовари с най-важната задача. 

Вещи в политическото наддаване твърдят, че Иванов е убеждавал Радев в лични разговори, че в момента ДБ, а не БСП, са печелившата карта и тъкмо те могат да обединят останалите от коалицията да се получи кабинет в отиващия си 47-и парламент.

За да убеди и политически партньори, и опозиция, че тъкмо ДБ са хората за трети опит, Иванов направи чудеса – от твърде рязък политически играч, той влезе в ролята на диалогичен и смирен лидер и така десните бяха наречени от Петков „меки диалогични китки”, което пък никак не ги обиди.

Иванов демонстрира, че може да преговаря с всички съюзници от коалицията, че и да е толерантен към опозицията в лицето на ГЕРБ и ДПС. В момента на изострени отношения с палача на кабинета „Петков” ИТН, лидерът на ДБ настоява, че е редно и трябва да се говори и с ИТН. В същото време заговори за експертно правителство с къс хоризонт, което е съмнително да спечели фенове сред избирателите.  

Днес пък, десният шеф алармира, че в евентуалния бъдещ кабинет, който биха сформирали от ДБ, изобщо не трябва да има политически лидери, с което даде знак, че сам няма да участва в този още нероден кабинет.  

Изтласканата на заден план Корнелия Нинова, която най-много иска да се задържи във властта сега, защото може да няма „после”, също се зае с усърдна реклама на партията си като мандатоносител.
Заради замразените отношения с президента и страха, че Радев този път няма да даде третия шанс на социалистите, Нинова не подхожда да праща емисари на „Дондуков”2 и затова заговори усърдно през медиите.
 
Затова и удари коз с обещанието– ако БСП получи третия мандат, ще сдобри ИТН и ПП, като така достигна и дори задмина пасианса на Христо Иванов.  

Така основните играчи и кандидати за третия мандат, още преди да отидат на консултации при Радев, който вече обясни, че ще направи подобна инициатива, вече дадоха ключовите знаци на президента, за да решава кой от тях е печелившата карта.