ДБ и ПП искат отговори: Кои са ченгетата, тупали по рамото изверга Орлин Гигов

Депутати заведоха въпроси до МВР шефа Иван Демерджиев за бруталния случай на насилие в столицата

Политика
15:23 - 12 Януари 2023
5234
ДБ и ПП искат отговори: Кои са ченгетата, тупали по рамото изверга Орлин Гигов

Депутати от Демократична България, Продължаваме Промяната и независимият Явор Божанков се самосезираха светкавично за нечовешкия случай на пребитата почти до смърт украинка в столичния ж.к. "Хаджи Димитър", за който вчера OFFNews съобщи.

47-годишен мъж, барикадирал се в апартамент, нает от него, бе арестуван заради данни, че 3 дни е бил млада жена, излязла от там обезобразена и гола. А за капак - че часове наред полицаите, отишли на място да го изведат, говорили с него и съзаклятнически го потупвали по рамото. 

"Инцидентът с изхвърлената на стълбите пребита жена получи очакван за мен широк отзвук. Иска ми се да вярвам, че се дължи на изострената чувствителност на обществото ни към несправедливостта и безнаказаното насилие, независимо кой, кога и към кого го упражнява.

Знам, че голяма част от възмущението на хората бе породено от неуместното, меко казано, и абсолютно непрофесионално поведение на служителите на МВР, който приятелски и колегиално са се отнесли към насилника, практически съгласявайки се с него, че жертвата му е “от друго стадо, а с вас сме колеги”. Т.е. тя си го заслужава, а вие ще ме покриете, нали?", написа депутатката от ДБ Кремена Кунева. 

Под искането Демерджиев да разкрие цялата истина за случая са се подписали 
колегите й Йордан Иванов, Владислав Панев, Димитър Найденов, Елисавета Белобрадова, Деница Симеонова, Михал Камбарев, Йорданка Костадинова, Цветелина Симеонова - Заркин, Венцислава Любенова, Снежана Апостолова и Явор Божанков. 

"Очакваме министърът на вътрешните работи да ни отговори извършена ли е проверка по случая от кв. “Хаджи Димитър”, известни ли са имената на полицаите, присъствали на инцидента и как се извършва контрол върху действията на служителите на министерството, когато се отзовават на реални ситуации на домашно насилие?

За нас е важно, освен необходимите промени в Закона за защита от домашното насилие, вътре, в самата институция МВР да бъдат извършени нужните промени и обучения, за да получават жертвите адекватно на ситуацията отношение и да бъдат предотвратени случаите на повтарящо се насилие, каквито се оказват повечето от завършилите фатално или с тежки физически и психически травми.

Накрая, но не по важност, трябва да подчертаем, че повечето полицаи и служители на МВР са добри професионалисти, спазващи човешки и професионални етични норми, несъвместими с описаната по-горе ситуация. Ще бъде жалко, ако заради малцината си колеги с повреден морален компас, на всички тях им се налага постоянно да доказват човечността и професионализма си", настояват народните избраници.