ДБ и "Промяната" запушват София

Общество
16:00 - 16 Юни 2022
7895
ДБ и "Промяната" запушват София

Симпатизанти, членове и депутати от Демократична България и Продължаваме промяната повеждат мащабен митинг довечера в подкрепа на отстранения председател на Народното събрание Никола Минчев и срещу новооформилата се четворна коалиция на ГЕРБ, ДПС, ИТН и Възраждане.

Стотици са заявили в социалната мрежа фейбук, че ще се включат в протеста в 18,30 часа пред парламента. Към тях се очаква да се присъединят и лица от БСП, както и петимата новообявили се за независими депутати, отцепници от групата на Слави Трифонов. 

"Никола Минчев е пример за подражание дори и за по-опитни в парламентарната дейност от него. Вотът на недоверие към Никола Минчев би отворил възможност за правителство с участието на досегашните управляващи на ГЕРБ и ДПС като проксита на мафията, с подкрепата за тях на ИТН и декларативно про-путинското формание "Възраждане", пишат организаторите на митинга. 

И добавят, че Минчев е едно от убедителните лица за декларацията за промяна на сегашното правителство. Млад, интелигентен, строг, безупречен, с невероятно чувство за справедливост. Той за кратко време получи уважението на всички народни представители (дори и опозицията).

"Той стана мишена на новата коалиция ГЕРБ - ДПС - ИТН - Възраждане, които решиха, че не играе по техните правила и внесоха искане за оставка", добавят авторите на събитието довечера. 

И призовават всички, които искат да видят европейска България без управление на мафията в нея, да се включат в протеста. Още докато течеше процедурата по гласуването на оставката на Минчев, около 30 души се появиха пред парадния вход на НС, за да изразят недоволството си от процесите в пленарната зала.