ДБ иска въздушни линейки в планините, а ИТН- 0% корупция в туризма

Актуални новини
12:08 - 26 Ноември 2021
2819
ДБ иска въздушни линейки в планините, а ИТН- 0% корупция в туризма

Трябва да развиваме наред с другите неща и велосипедния туризъм, който в Европа е много развит, но у нас все още не е, обявиха от "Демократична България" по време на преговорите между тях, "Продължаваме промяната", БСП и ИТН в сектор туризъм.

Според ДБ трябва да се създаде Национално координационно звено, което да бъде приемник на Европейската велосипедна асоциация. Велосипедния маршрут по река Дунав е 470 км в Европа, но ние все още не участваме.

Освен това трябва да бъдат забранени МПС по тези велосипедни маршрути. Такива забрани има в природните паркове, но тази забрана на много места не се спазва.

Високопланинските хижи са на ръба на закона. Не е ясно кой ги управлява, какво се случва с тях, трябва да има нова категоризация при тях, смятат от ДБ.

Експертите са категорични, че трябва да имаме достатъчно на брой въздушни линейки- хеликоптери за планинските места. Туризмът не може да съществува без такива неща. 

От партията настояват за стратегия за къмпинг туризма, за да може да се развие по-добре. Относно къмпингуването на морето, често има конфликти. Затова трябва да има регламент, за да не се считат къмпингуващите като нарушаващи закона.

По течението на Дунав може да се възстанови корабоплаването, за да се свързват градовете, добавиха от ДБ. 

Според експертите на ИТН страната трябва да постигне 0% корупция при изразходване на финансовите ресурси и всеки лев да се дава по смислен начин.

Трябва да има 5 стратегически ресора в министерството- морски, планински, спа туризъм, конферетен и културен туризъм. Като всеки ресор да има собствен маркетинг, обясниха от ИТН.

Ние сме на второ място след Исландия по брой минерални извори, но не изполваме това по най- добрия начин, категорични са те.

От БСП поискаха запазване 9% ДДС за ресторантите и заведенията. Искаме мярката 60 на 40 да се върне в стария вариант, когато се прилага при доказване на 20% спад на оборота в сравнение с 2019 г., а не както е сега доказване на 40% спад, обявиха те.

По думите на експертите им трябва да се създаде кредитна линия на българските хотелиери и ресторантьори в ББР, защото чуждите банки често отказват кредити.

Трябва по европрограма да се осигурят безплатни бързи тестове за клиенти, които нямат сертификат, добавиха от БСП.