ДБ: Искаме диалог с всички, нека орем заедно държавната нива

Новини
09:51 - 21 Юли 2021
2800
ДБ: Искаме диалог с всички, нека орем заедно държавната нива

Нека заедно да орем държавната нива. Пожелавам ви енергия и здрав разум. Това заяви в началото на изявлението си от парламентарната трибуна лидерът на ДБ Христо Иванов.

България е в криза и най-очевидното изявление на този факт е, че повече от година нямаме пълноценно управление, което да се ползва с доверие и парламентарна подкрепа. Нямаме формула как да се справим, а страната е изправена пред много предизвикателства, отбеляза шефът на ПГ на ДБ.

Трябва да започнем подготовката за задаващата се нова Ковид вълна. Още утре с другите парламентарни сили ще консултираме мерките. За да знаем какво да направим в парламента заедно, за да започнем да подкрепяме усилията на служебния кабинет и здравните власти, каза Иванов.

Още утре на председателски съвет ще сондираме колегите от другите парламентарни сили и какви мерки можем да вземем. Дали да не излъчим контактна група, която да уточни какво бихме могли да направим в парламента заедно, за да започнем да подкрепяме бързо усилията на служебния кабинет и здравните власти", подчерта Иванов.

Според него депутатите трябва да осигурят бързо внасянето на Плана за възстановяване, като цитира думите на Мика Зайкова, че парите не бива да бъдат откраднати.

"Трябва да започнем максимално бързо работа по бюджет на промяната. Той трябва не просто да повтори досегашната финансова рамка. В него трябва да заложим модела на възстановяване и решителни мерки за повишаване на ефективността на публичните разходи", каза още Христо Иванов.

Според Иванов, наистина трябва да се потърси възможност за преизчисляване на пенсиите, в обновяването на българското здравеопазване.

"Това, което се случва с една болница в България, трябва да бъде знак, че е крайно време за сериозен разговор за реформа в здравеопазването", допълни още той.

Той подчерта, че акцент за "Демократична България" ще бъдат българите в чужбина, реформата на Изборния кодекс, формирането на политиките за климата, инвестиции в българската култура, образование и наука.

Христо Иванов коментира и темата с корупционния модел в България. "Той е инкорпориран политически в това, което ние наричаме сарайския модел и има своето най-върхово проявление в управлението на Бойко Борисов. Именно този модел, именно решението на този проблем като системен и дълбок, е реалният отговор на това как България да излезе от кризата", наблегна лидерът на ПГ на ДБ.

България да се фокусира върху целите на ООН за устойчиво развитие, подчерта Иванов, трябва да инициираме политики за опазване на природното наследство..  Трябва да проявим твърдост и смелост, призова лидерът на ДБ, отбеляза лидерът на ДБ.

В България има корупционен режим, отсъди Иванов. Той има най-върхово проявление в управлението на Бойко Борисов, добави той. 

Ние в този парламент трябва да отстоим българския национален интерес, да намерим решение на проблема с Република Северна Македония. Трябва да отстоим истината, но трябва да намерим начин да станем заедно членове на европейското семейство, призова Иванов. 

Ще разговаряме с всички - с всички парламентарни сили, с всеки народен представител, обеща Христо Иванов.

Според него  ще стане ясно кои са партии на промяната и кои са партии на дълбоката промяна.

Христо Иванов обърна внимание, че страната ни продължава да бъде под наблюдение на Съвета на Европа и последният доклад отново ни е повторил констатациите си.

Снимка: Агнес Методиева