ДБ издига свой кандидат-президент

Актуални новини
14:21 - 12 Август 2021
3074
ДБ издига свой кандидат-президент

"Ние сме в процедура на нашите органи за излъчване на наш кандидат за президент". 

Това информира съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов в кулоарите на парламента.

"Това е единственото нещо, което мога да коментирам. Действията на другите партии са си техни действия", обяви Иванов, помолен да коментира решението на ИТН да подкрепи Румен Радев за втори мандат.

"Задавам си въпроса дали имаше синхрон в действията на "Има такъв народ" и ГЕРБ, защото "Има такъв народ" напуснаха заседанието, в което парламентът трябваше да бърше по някакъв начин кашата, която те бяха забъркали, след което ГЕРБ не участваха в гласуването, с което се опитаха да провалят вземането на това решение и да задълбочат кризата. После оправиха нещата, защото видяха, че няма да стане на тяхната и настояха за провеждането на поименно преброяване и за прегласуване на същото решение. Тогава то мина", коментира още Иванов.

Според него "Има такъв народ" са дестабилизирали конституционния ред в страната и от това са се възползвали ГЕРБ.

"Задайте си въпроса кой всъщност връща ГЕРБ на власт, при положение, че ИТН изобщо отказват разговори на партиите извън ГЕРБ и ДПС за третия мандат. Мисля, че избирателите ще трябва да си отговорят на този въпрос", подчерта Иванов.

"Какво ще стане с третия мандат - от наша гледна точка зависи изцяло от ИТН. Ако ИТН са готови да разговаряме върху формулата да излъчим правителство за 6 или 8 месеца, което да преведе страната, през COVID кризата, нарастващия натиск на бежанците, необходимостта да осигурим бюджет на страната, тогава можем да осигурим управление, но по смисления начин – чрез разговор, чрез споразумение. Ако искат да тласнат страната към избори, това ще стане ясно", посочи председателят на ПГ на "Демократична България. 

Снимка: Агнес Методиева