ДБ се сети да оплюе Радев за резила с Украйна в НАТО

Десните искат КСНС да обсъди позицията на България

Политика
16:01 - 05 Октомври 2022
2222
ДБ се сети да оплюе Радев за резила с Украйна в НАТО

"Демократична България" остро осъжда решението на президента Румен Радев да не подпише декларация срещу противозаконната анексия от Русия на територии на Украйна. Отказът да положи подписа си под съвместния документ заедно с лидерите на 9 страни от Централна и Източна Европа (Румъния, Полша, Чехия, Словакия, Естония, Латвия, Литва, Северна Македония и Черна гора), е всъщност отказ България да изрази пълна, включително военна, подкрепа за Украйна, отказ да заклейми и поиска съд за престъпленията на агресора, отказ да подкрепи суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Такава позиция разпространи пресцентърът на "Демократична България" два дни след като с писмо до медиите от президентството обясниха какви са били аргументите на Радев да не се присъедини към съвместната позиция. В нея се посочва, че решение за присъединяване на Украйна към НАТО трябва да бъде взето едва след изработването на ясни параметри за мирното уреждане на конфликта между Русия и Украйна, които да бъдат приети и приложени и от двете воюващи държави.

Според "Демократична България" българският президент е укрил този свой акт, тъй като едва впоследствие обяви мотивите си за него.

"Демократична България" категорично настоява президентът Румен Радев да не заема еднолично и зад гърба на обществеността позиции по ключови за евроатлантическата принадлежност и достойнство на страната въпроси.

Българският президент трябва да разбере, че няма легитимност сам да се произнася по стратегически за България избори и да поставя под съмнение нейната евроатлантическа ориентация. Настояваме президентът да свика Консултативния съвет за национална сигурност с легитимното политическо представителство на формациите от новоизбраното 48-о Народно събрание в него и той да обсъди рамката на позициите на българската държава по всички въпроси, свързани с войната срещу Украйна и политиката на Кремъл към ЕС и НАТО. Окончателната дума по нея има единствено Народното събрание, пише в текста до медиите.

Според "Демократична България" е позорно България, заедно с Унгария, единствена да не подкрепя Украйна с пряка военна помощ. Това става особено наложително, след като Путин анексира 15% от територията на нападнатата страна. Веднага след свикването на Народното събрание парламентарната група на "Демократична България" ще внесе решение за изпращане на военно-техническа помощ за Украйна, декларират от обединението.