ДБ видя Алексей Петров като пречка за Еврозоната

Ивайло Мирчев пак опитва приемане на поправките, съгласувани с ЕК, Трактора: "Гражданската" литва до 1000 лева

Свят
10:52 - 29 Януари 2023
6695
ДБ видя Алексей Петров като пречка за Еврозоната

Депутатът от Демократична България Ивайло Мирчев назова бившия сътрудник на ДАНС Алексей Петров, по прякор Трактора, който е и шеф на една от големите застрахователни компании у нас, като основна пречка пред членството на България в Еврозоната.

Причината е дългогодишният проблем с милионите, дължими за обезщетения от нея на европейски застрахователи по покритията на т.нар. "зелена" карта за МПС-тата.

"За да влезем в еврозоната България трябва да реши този казус, който е известен от години у нас. Проблемите са свързани с един виден представител на сенчестия бизнес (през 90-те), в момента застраховател и с емблематичен прякор - Трактора. Спорните бизнес практики на този застраховател са пречка пред приемане на еврото.

Предполага се, че народните представители би трябвало да имат силен интерес този проблем да бъде изчистен бързо. Но не и в този парламент. Ето какво се случи на работна група в парламента:

- Министерство на финансите, заедно с депутати от ДБ предлагат решение на проблема, подкрепено от Европейската комисия. То обаче не следва интересите на емблематичния представител на българския застрахователен сектор, а посоката на страната ни - приемане в еврозоната.

- Вместо депутатите дружно да подкрепят предложението, което ще премахне още една пречка пред еврозоната, се образува мощно лоби от депутати на няколко партии, които не просто саботират приемането на еврото, а с действията си обслужват интересите на този български застраховател.

В крайна сметка се оказва, че интересите на страната са заложник на целите на един застраховател, който от години е известен с големите си проблеми по плащанията за "зелена карта" в Европа", обяснява Мирчев. 

По думите му представителят на ЕК на срещата е бил потресен и ясно е дал да се разбере, че ако България иска да влезе в еврозоната решението на този проблем е да се приеме предложението на Министерството на финансите и депутата от ДБ Мартин Димитров. 

"Част от депутатите са в дилема - да изпълнят една от стъпките за влизане в еврозоната или да обслужат един конкретен застраховател. Предполагате, че крайният изход ще е добър за страната ли? Не, няма да бъде, защото няма достатъчен брой народни представители, които да работят за влизането ни в еврозоната, а под една или друга форма са зависими от емблематичния бизнесмен", коментира Мирчев. 

И съобщи, че в понеделник в 15,00 часа в Народното събрание предстои нов опит да се приемат въпросните промени.

"Съпротивата ще е огромна, защото един трактор си има депутатско лоби, което би жертвало еврозоната, но не и частният му интерес. Демутризация на страната ли? Трудно, докато в парламента няма достатъчно сили, които да противодействат.

Но идват избори и всеки отново ще може да направи своя избор. Едно е сигурно - ние в ДБ ще продължаваме да сме последователни за постигане на целите, за които искахме вашата подкрепа. P.S.: За позабравилите - Алексей Петров - Трактора е бивш съдружник на Бойко Борисов", пише още Ивайло Мирчев. 

Ето и прогнозата на Петров какво ще се случи с гражданската отговорност при приемането на въпросните поправки: 

"Никой не може да направи точна прогноза, но няма съмнение, че ако се точат парите на застрахователите и застрахователите трябва да се компенсират за това, то „Гражданска отговорност“ би минала със сигурност 1000 лева.

Това е за автомобилите, а за камионите може да стигне над 10 000 лв".