ДДС-то върху книгите може да падне и на 9%

Актуални новини
15:13 - 12 Май 2020
3684
ДДС-то върху книгите може да падне и на 9%

ДДС-то върху книгите може да падне на 9% от догодина. Това стана ясно от изказване на Бойко Борисов в Народното събрание.

"Утре ще оформим в отделен закон предложението за 9 % ДДС за ресторантите и хотелите. Само че нашето предложение е - настояваме и ДДС за книгите и свързаните с духовната храна дейности също да бъдат с 9 % данък". Това каза премиерът Бойко Борисов по време на брифинг в зала "Запад" на Народното събрание.

"По принцип ГЕРБ са против категорично, но аз считам, че това е един шанс за осветляване на бранша, да започват да плащат заплатите и осигуровките към тях на цената и на стойността, която са. Затова не могат да проработят мерките 60 на 40", обясни Борисов.

Борисов призна, че финансовият министър Владислав Горанов и шефката на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова са категорично против, но решението е политическо на депутатите от ГЕРБ.

„Имам пълно доверие на Горанов, но той не ми е началник, аз съм му начални. На който не му харесва, да си подаде оставката и да продължава натам. Партията е важна, защото тя се явява на избори“, подчерта той.

Той предлага това да бъде до 2021 г., ако работи добре. "Моите колеги считат, че ще понесем загуби в приходната част над 150 млн. лв. Да видим кой ще бъде прав. Истината е, че със заповед на министъра работата на този бранш е забранен и сега на части се отварят тераси или им даваме предписания, разстояния, събиране на хора. Това е месеци наред. Не виждам скоро това да се промени, защото държавите, които си позволиха да го направят, вече берат горчиви плодове. Имам предвид - които подцениха пандемията", заяви още Борисов.

Той припомни важността на изолацията и маските. "Така че - 9 % за ресторанти и хотели, утре ще го оформим в отделен законопроект. Ние подкрепяме колегите, които го внесоха. Само че нашето предложение настояваме и ДДС за книгите и свързаните с духовната храна дейности също да бъдат с 9% данък", изтъкна премиерът.