Децата имат нужда от вълшебства и магии

Актуални новини
09:36 - 18 Декември 2021
1893
Децата имат нужда от вълшебства и магии

Децата имат нужда от вълшебства и магии, каза пред БТА Милена Мавродинова, режисьор и автор на премиерния детски куклен спектакъл "Снежно приятелство" на Драматично-куклен театър - Плевен.

Милена Мавродинова обича да пише и да работи с деца. Малките почитатели на театралното изкуство в Плевен са гледали нейните постановки "Ах, този змей", "Коледно приключение", "Владетелят на микробите" и други.

В София от години работи в училище с деца от подготвителна група до четвърти клас.

"Имам близък контакт с децата. Те ми дават насока какво им е интересно, от какво се вълнуват, кое им харесва и кое не", подчертава режисьорката. Казва, че именно от децата очаква да получи коментар на творба, която е написала, иска да види реакцията им, да разбере кое ще ги развълнува.

На децата им липсват вълшебства

"Около проблемите с ковид кризата, онлайн обученията и по-дългото стоене у дома, на децата започнаха да им липсват вълшебствата, магическия свят, не толкова хумор и смешки", смята Мавродинова. По думите й на децата им трябват повече красиви истории.

Режисьорката отбеляза, че магическите сюжети навлизат много и в компютърните игри - трябва да се отварят различни вълшебни кутии, играе се с магически предмети и герои.

Компютрите не изместват театъра

"Не бих казала, че компютрите и технологии изместват театъра", категорична е Милена Мавродинова. От опита й в театър в София, където играе пред деца, споделя, че след като отново театралните салони бяха отворени, децата имат по-голяма жажда за това изкуство.

"Забелязвам, че гледат по различен начин - с много по-голям интерес, реагират постоянно, не се разсейват", отбеляза режисьорката.

Трябва да отвориш сърцето си за приятелите

В премиерния спектакъл "Снежно приятелство" на плевенския театър се сблъскват два свята - един реален и един вълшебен. Елфичката на зимата Снежна е самотна и иска да има свой приятел, но не знае как да се сприятели и постепенно открива как става това.

"Показваме, че трябва да отвориш сърцето си за приятелите, да ги привлечеш, не става само с магия", подчерта Мавродинова. Според нея при съвременните деца печеленето на приятелства зависи много и от родителите.

Тя коментира ситуация, при която учителите и родителите подготвят предварително децата, че ще имат съученик със специални образователни потребности. Тогава децата непрекъснато му помагат. "Правят го тактично и леко, нещо, на което ние възрастните може дори да се учим от тях", смята режисьорката.

Коледното й пожелание и към малките, и към големите, е "да вярваме, че има красиви неща, да вярваме в магията и във вълшебствата, да отворим очите си за тях". До края на годината представления на "Снежно приятелство" ще има на 20, 21 и 22 декември от 18.00 часа.