Децата на Денис Ершов съдят България за 1 млрд. евро

Миналата година наследниците низпратиха нотариална покана до финансовото министерство, като изискаха 840 млн. долара да им бъдат изплатени като обезщетение

Крими
08:18 - 08 Декември 2022
3776
Децата на Денис Ершов съдят България за 1 млрд. евро

Дъщерята Василиса и синът Егор изпълниха своята закана отпреди 2 години, когато сумата, искана тогава от Министерство на финансите на България, бе 840 милиона долара. Юристи по онова време се усъмниха, че семейството ще плати таксата от десетки милиони, за да подаде иск.

Наследниците обаче вече водят дело срещу България в инвестиционния арбитраж на Световната банка с иск за 1 млрд. евро, който е регистриран на 11 ноември 2022 година.

Според Василиса и Егор те са станали жертва на незаконни действия от Варненския окръжен съд, Агенцията по вписванията и Комисията за финансов надзор и Ершови били лишени от имущество.

Синът и дъщерята предявяват иска от името на баща си, който почина от левкемия на 51-годишна възраст през 2017 г.

Двамата твърдят още, че неправомерни действия и бездействия на държавните органи са довели до срив на инвестицията му в един от най-големите дистрибутори на нефт и газ в България - дружеството “Петрол”.

Миналата година наследниците на Ершов изпратиха нотариална покана до финансовото министерство, като изискаха 840 млн. долара да им бъдат изплатени като обезщетение заради експроприацията на активите на дружеството.

Денис Ершов е от руския град Челябинск, но бе гражданин на Литва. Веднага след падането на комунистическите режими в Източна Европа започва да се занимава с търговия с петрол. Още през 1991 г. създава в България компанията “Нафтекс” и с българския бизнесмен Митко Събев бе основен акционер и в “Петрол”, но продаде своите акции.

В жалбата си наследниците посочват именно българския бизнесмен, който според тях от декември 2009 г. “организирал поредица от действия, довели до незаконна регистрация на решения на предполагаемо събрание на акционерите в Търговския регистър” и това лишило Ершов от контрол в компанията.

През годините Събев и Ершов взаимно се обвиняват в източване на “Петрол” и споровете им влизат в няколко български съдилища. Днес наследниците на Ершов обвиняват и държавата ни в отказ от правосъдие.

Според тях през ноември 2013 г. съдът постановява отново връщането на пълен контрол на Ершов и другия съдружник - Мелник, над холдинг “Петрол”. Тогава обаче двамата руснаци разбират, че холдингът е продаден на Българска фондова борса на 1/3 от реалната според тях цена. Ершов обжалва тази сделка през Комисията за финансов надзор, защото директорите на “Петрол холдинг” не били одобрявали продажба.

Според иска на наследниците КФН не се е намесила и Ершов започва нова серия от съдебни дела. На 9 декември 2013 г. и Централният депозитар одобрява сделката, като преди това я е обявил за неподлежаща на съдебен контрол. През 2014 г. “Петрол холдинг” подава документи за фалит. А делата, заведени от Ершов, тръгват след смъртта му през 2017 г.