Децата на Денис Ершов съдят България за 1,35 млрд. лв.

Общество
19:04 - 28 Май 2021
3946
Децата на Денис Ершов съдят България за 1,35 млрд. лв.

Нова мина през служебното правителство, оставена от старото - наследниците на покойния вече Денис Ершов, бивш съсобственик на "Петрол", възнамеряват да съдят България в Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове (ICSID) към Световната банка във Вашингтон.

Искът на Eгор и Василиса Ершови е за почти 1.35 млрд. лв. и ще бъде заведен срещу България, ако в тримесечен период Министерството на финансите (МФ) не реагира на писмото и не се опита да постигне извънсъдебно споразумение, съобщава "Капитал".

В дирекция "Съдебна защита" на МФ през април е получено писмо с аргументите на наследниците на Ершов, а до напускането на поста министър Кирил Ананиев запази мълчание и не уведоми обществото за това писмо, отбелязва изданието.

Във войната за "Петрол", продължила много години, освен пряко воюващите страни Ершов и някогашния му партньор Митко Събев, бяха въвлечени и основният кредитор КТБ, Агенцията по вписванията, различни търговски съдебни състави из страната, Комисията за финансов надзор, Централният депозитар и прокуратурата.

През годините държавното обвинение подминава многобройни сигнали, подадени от Ершов срещу Събев и неговото обкръжение за престъпления, включващи антидатиране, изготвяне на документи с невярно съдържание и т.н.

Тогава операцията за рейдърското завземане на "Петрол" беше водена от КТБ, като в иска на Ершови поименно се обвинява Делян Пеевски, че я е оркестрирал. П