Децата, родени в пандемията, са по-глупави

Топ
20:07 - 13 Август 2021
4072
Децата, родени в пандемията, са по-глупави

Децата, родени по време на пандемията, са по-малко интелигентни в сравнение с появилите се на бял свят преди това, показва американско проучване, цитирано от Би Би Си.

Според изследването децата през COVID периода имат проблеми с вербалните, двигателните и други умения.

Първите няколко години от живота на малките са от решаващо значение за тяхното когнитивно развитие. Но тъй като COVID-19 затвори ясли, училища и детски площадки, животът на бебетата се промени значително, а родителите са стресирани и напрегнати, докато опитват да балансират между работата и грижите за наследниците си.

“С ограничена стимулация у дома и по-малко взаимодействие с външния свят децата от епохата на пандемията, изглежда, са постигнали шокиращо ниски резултати на тестовете, предназначени да оценят когнитивното им развитие”, казва водещият автор на изследването Шон Деони, доцент по педиатрия в университета “Браун”.

През десетилетието, предхождащо пандемията, средният резултат от IQ тестовете за деца на възраст между 3 месеца и 3 г. се движи около 100, но за малчуганите, родени по време на пандемията, той пада до 78 според анализа.

“Нашите резултати показват, че ранното развитие е нарушено от условията на околната среда, причинени от пандемията”, пишат изследователите.

Учените са избрали 772 американски бебета, от които 308 са родени преди януари 2019 г., 176 - между януари 2019 г. и март 2020 г., и 188 след юли 2020 г. Всички те са родени от майки, които не са се разболявали по време на бременността от COVID-19 и не са имали увреждания в развитието.

“Въпреки че ограниченията постепенно отшумяват, децата се връщат в детските градини и на игралните площадки, ситуацията може да се повтори и си струва да бъдете подготвени, за да сведете до минимум възможните вреди за развитието”, съветват експерти бъдещите родители.