Децата в САЩ се тъпчат с 16 пъти повече захар на Хелоуин

Свят
21:24 - 30 Октомври 2022
2856
Децата в САЩ се тъпчат с 16 пъти повече захар на Хелоуин

Количеството захар, което консумират на Хелоуин децата в САЩ, надхвърля средно повече от 16 пъти дневната препоръчителна доза, предаде телевизионният канал Ен Би Си, като цитира данни на Националната федерация за продажби на дребно. Това се равнява на около три чаши сурова захар.

Бонбоните се приемат като неразделна част от празника. По време на традиционната обиколка при съседите маскираните малчугани получават от домакините различни сладки изделия. Според предишни проучвания 50% от децата предпочитат да бъдат почерпени с шоколадови лакомства, 24% - с нешоколадови, а 10% искат дъвки. Торбичката с лакомства, която едно дете събира, съдържа средно 11 000 калории.

Празникът Хелоуин се отбелязва всяка година на 31 октомври - в навечерието на католическия Ден на Вси светии на 1 ноември. Първоначално е разпространен в англоезичните страни, но впоследствие става популярен в голяма част от Европа, Латинска Америка, Австралия, Нова Зеландия и някои азиатски държави.

Честването на Хелоуин води началото си от традициите на древните келти в Шотландия и Ирландия. Келтските племена разделяли годината на две части - тъмна и светла. Преди началото на тъмния период от годината, в последния октомврийски ден, бил отбелязван езическият празник на реколтата Сауин. Смятало се, че през този граничен период между лятото и зимата се отваря врата към отвъдния свят и че сред хората могат да плъзнат духове. За да се защитят от нечисти сили, келтите обличали животински кожи, палели огньове и извършвали жертвоприношения.

Сауин бил отбелязван и след разпространението на християнството на Британските острови в периода 2 - 4 век. За да намали влиянието на езическия празник, Католическата църква започнала от 8-и век да отбелязва Деня на Вси светии - 1 ноември. Въз основа на тези два празника се оформили традициите, свързани с Хелоуин, който включва келтски обичаи и католически обреди.

Празникът не може да мине без традиционните фенери от тиква, в чиято вътрешност е поставена свещ. Те символизират края на прибирането на реколтата и освен това помагат да бъдат прогонени злите духове. Първоначално за създаването му в Шотландия и Ирландия била използвана ряпа. След като емигранти от Англия пренесли традициите на Хелоуин в Северна Америка, вместо на ряпа, започнало използването на по-достъпната в Новия свят тиква.

Черният и оранжевият цвят традиционно се свързват с празника. Оранжевото символизира сила и издръжливост, а заедно с кафявото и златното - прибиране на реколтата и есента. Черното обикновено е символ на смъртта и мрака и служи за напомняне, че навремето Хелоуин е бил фестивал, маркиращ границите между живота и неговия край.