Децата във Великобритания сами ще решават за хормони, които блокират пубертета

Новини
20:55 - 17 Септември 2021
3460
Децата във Великобритания сами ще решават за хормони, които блокират пубертета

Апелативният съд в Лондон отмени решение, което ограничаваше употребата на лекарства, блокиращи пубертета от деца с джендърна дисфория, съобщи “The Times”.

Върховният съд постанови миналата година, че е „много малко вероятно“ дете на 13 или по-малко години да е достатъчно съзнателно, за да може само да даде съгласие за лечение с хормонално блокиращи препарати. Освен това „много съмнително“ е дете на 14 г. или 15 г. да разбира дългосрочните последици от приема на хормони.

Решението бе обжалвано през юни от фондацията на Тависток и Портман към Националната здравна система, която управлява единствената английска служба за развитие на половата идентичност.

Според апелативния съд е неподходящо Върховният съд да дава указания и че следва лекарите да преценяват сами дали пациентите им са напълно наясно с последиците от решенията си.

Адвокатите на Тависток и Портмън твърдят, че ограниченията са несъвместими с дългогодишния правен принцип, който гласи, че младите са в състояние да имат позиция за собственото си лечение.

Принципът е въведен през 80-те години на миналия век след обжалване за достъпа до противозачатъчни хапчета за лица под 16 г.

Правозащитната група „Либърти“ също се намеси в обжалването и заяви, че Върховният съд сериозно е ограничил правата на транссексуалните деца и младежи, като им е отказал правото на „основно лечение“.

Това пък води да абсурдната ситуация да можеш да си промениш пола далече преди легалната възраст за употреба на алкохол и цигари...