Дейността на въглищната мина край Перник не е спряла

Концесионерът бил загрижен за отоплението и екологията на града

Новини
09:25 - 15 Април 2019
10560
Дейността на въглищната мина край Перник не е спряла

Въпреки гръмките уверения на някои политици, че дейността на въглищната мина край пернишкото село Дивотино е спряла, нищо подобно не се е случило. На участъка се работи дори и през уикенда, видя на място екип на Lupa.bg.

В петък концесионерът “Мин индъстри” ЕООД изпрати съобщение до медиите, в което отхвърля обвиненията на кмета на съседното до разработвания участък село Люлин. По-рано той Евгени Евгениев каза, че “Мин индъстри” не се занимава с рекултивация на земите.

“Кметът да не си прави предизборен пиар”, предупреждава концесионерът и дори заплашва да си търси правата по съдебен ред. Рекултвицията на земите била продължителен процес и отнемала години. 

“Мин индъстри” предпреждава, че ако спре работа, 3-4 хиляди семейства ще останат без препитание, в това число работещите в Топлофикация Перник и в Мината, а това поставяло под въпрос отоплението на 20 хиляди домакинства в Перник. “Те ще бъдат принудени да се отопляват чрез алтернативни варианти, което ще повлияе пагубно на екологията на града”, обясняват от “Мин индъстри”. Дружеството притежава концесия за добив на въглища от находище “Пернишки въглищен басейн”.

В края на март живеещи в засегнатия район обвиниха концесионера, че е навлязъл в земите им. Тогава министърът на енергетиката Теменужка Петкова разпореди до изясняване на въпроса и произнасянето на компетентните органи да не се засягат нови площи.

Няма почивен ден за концесионера, експлоатиращ терените около Перник. Машините работеха и през уикенда