Действията на Тръмп са "противоконституционна помия"

Това обяви председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси

Свят
11:08 - 10 Август 2020
1146
Действията на Тръмп са "противоконституционна помия"

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси обяви в интервю за "Фокс нюз", че е съгласна с републиканския сенатор Бен Сасе от Небраска, който обяви, че действията на президента Доналд Тръмп са "противоконституционни помия".

Тези обвинения към президента републиканец от страна на политици от Демократическата партия са по повод факта, че Доналд Тръмп погази Конституцията, пренебрегвайки законодателните функции на Конгреса. Повод за нападките стана решението на президента от събота да удължи на своя глава валидността на някои от социалните мерки срещу пандемията, без да дочака в Конгреса да договорят по-ефикасни средства срещу безработицата и икономическата криза.

По този повод Нанси Пелоси коментира, че "най-хубавото нещо, което може да каже", след като е разгледала заповедите на Тръмп, е, че "той не знае за какво говори, защото действията му са "абсурдно противоконституционни".

Интервюто с Нанси Пелоси бе направено, малко след като в Съединените щати броят на заразените с коронавирус достигна 5 милиона души или една четвърт от случаите в целия свят. Починалите от коронавирус американци са над 162 000 души, съобщават от университета "Джон Хопкинс". Без работа са останали милиони, а също толкова нямат особени надежди, че в близко бъдеще ще си намерят работа.

 

Мерките, които Тръмп разписа в събота, са свързани с по-големи обезщетения за безработица. Това обаче изисква отделните щати да поемат една четвърт от увеличението за безработицата, нещо, което не е ясно дали те са в състояние да направят.

Тъй като Конгресът контролира разходите на федерално ниво, действията на Тръмп ще срещнат сериозен отпор.

Действията на Тръмп, насочени към справянето с проблема с безработицата, не привличат допълнителни пари към съществуващата програма за безработни, а вместо това създават нова програма за "загубени заплати", която ще трябва да се създава от нулата, обяви Мишел Евърмор, национален експерт по безработицата. Може да ни трябват месеци, докато се оттласнем от дъното, прогнозира Евърмор. Той обърна внимание, че отделните щати имат множество проблеми в опитите си да създадат работещи програми за справяне с проблема с безработицата.