Дейвид Камерън ни похвали за солидарността с Украйна

Свят
11:25 - 14 Февруари 2024
1398
Дейвид Камерън ни похвали за солидарността с Украйна

Президентът на Русия Владимир Путин трябва да види, че е сбъркал, а България показва своята солидарност в подкрепа на борбата срещу войната в Украйна. Това заяви лорд Дейвид Камерън, министър на външните работи на Обединеното Кралство Великобритания и Северна Ирландия след среща с премиера акад. Николай Денков и вицепремиерът и външен министър Мария Габриел в Министерски съвет.

Той благодари за гостоприемството на българското правителство. България е важен партньор на Обединеното кралство - партньор в Европа и съюзник в рамките на НАТО, каза Камерън. Той е доволен от разговорите за подкрепата за Украйна, която се бори срещу агресията на президента на Русия Владимир Путин.

Важно е да се борим и срещу дезинформацията, идваща от Русия, насочена към олигарсите, медийни и енергийни дружества, настоя Камерън.

Той призова американския конгрес да гласува пакет от мерки за Украйна. Прави сме в битката срещу незаконната агресия в Украйна. Единственото, което е необходимо е политическа воля - 25 са държавите, които подкрепят Украйна, отчете Дейвид Камерън. Той вижда в България силен съюзник.

Камерън засегната и темата за нелегалната миграция, като уточни, че България помага на Обединеното кралство за противопоставяне на организираните престъпни банди и ограничаване на лодките с мигранти по море. Камерън е обсъдил с Денков и Габриел ротацията в правителството, и изказа своята радост, че българското правителство дава добри резултати.

Камерън уточни, че България е предоставила три важни пакета военна помощ за Украйна. Обединеното кралство също подкрепа Украйна, но най-важно е посланието - американският конгрес ще гласува за пакет помощ за САЩ. Всичко това ще има огромно влияние за войната в Украйна, посочи той. Американската помощ е на стойност 10% от военния капацитет, а 50% от предвоенния капацитет на Украйна е унищожен. Ако искаме да се борим за свобода, трябва да се борим за Украйна, която да защити своите граници, призова Камерън.

Според него исторически урок е ако се разреши на Путин да превземе друга държава, ще иска още.

Камерън се надява НАТО да стане още по-силен.