Дейвид Линч бере душа, ХОББ мори стария пушач

Режисьорът не може да направи повече от няколко крачки

Шоу
13:24 - 06 Август 2024
2344
Дейвид Линч бере душа, ХОББ мори стария пушач

Култовият режисьор Дейвид Линч е в много тежко здравословно състояние, а белите му дробове са безвъзвратно увредени от дългогодишното пушене, сподели самият той в интервю за сп. Sight and Sound, на чиято корица ще се появи в броя за септември.

Там Линч разкрива, че е получил Хронична обструктивна белодробна болест заради дългогодишния си навик да пуши цигари.

"Получих емфизем от пушенето толкова дълго време и затова съм вързан вкъщи, независимо дали ми харесва, или не. И сега, заради COVID, би било много лошо за мен да се разболея, дори и с настинка", споделя Линч.

Режисьорът разказва също така, че заболяването му пречи дори да ходи на по-продължително, тъй като само след кратко разстояние започвал да се задъхва от липсата на кислород.

Емфиземът е хронично заболяване на белите дробове, което причинява задух. Смята се, че заболяването най-често се причинява от тютюнопушене или продължително излагане на замърсители. 78-годишният Линч, който е заклет пушач през почти целия си живот, осъзнава каква е причината.

В публикация на профила си в социалната платформа X няколко часа след публикуването на интервюто, Линч пише, че много се е наслаждавал на пушенето, но е спрял от вече над две години.

"Да, имам емфизем заради дългогодишното си пушене. Трябва да кажа, че много се наслаждавах на пушенето и наистина обичам тютюна - миризмата му, запалването на цигарите, пушенето им - но всичко това има своята цена, която трябва да платя за това удоволствие и цената за мен е емфизем. Сега съм спрял да пуша повече от две години. Наскоро бях на много изследвания и добрата новина е, че съм в отлична форма, с изключение на емфизема. Изпълнен съм с щастие и никога няма да се пенсионирам", гласи неговата публикация.